prosta sałatka z tuńczykiem w puszce

Zdrowa Sałatka z tuńczykiem i świeżymi warzywami. Dietetyczna lekka sałatka z tuńczykiem w puszce i świeżymi warzywami może być zdrową przekąską lub kompletną, zbilansowaną kolacją. W każdym razie taka sałatka przyniesie tylko korzyści. A jego przygotowanie zajmie bardzo mało czasu.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 6 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 25 % 3 g
62 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki. Lepiej jest wziąć filet z tuńczyka w puszce, bez oleju, najczęściej nazywa się to sałatką. Ale jest to możliwe w zwykłej formie, mielenie go przed gotowaniem. Jeśli tuńczyk z olejem, możesz doprawić taką sałatkę tym olejem. Warzywa są średniej wielkości, można je zmniejszyć do smaku. Biorę dwa małe pomidory i jeden duży ogórek. Lepiej dla sałatka wziąć pyszne słodkie pomidory, takie jak Cherry.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posortuj świeże liście sałaty, oddziel je od siebie i opłucz każdy liść pod bieżącą zimną wodą. Połóż czyste liście sałaty na ręczniku do wyschnięcia. Gdy nadmiar wilgoci zniknie, rozerwij liście sałaty rękami na kawałki i połóż na talerzu (jeśli porcja jest podawana) lub w salaterce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Świeże pomidory (staraj się wybierać owoce z mocną całą skórką) spłucz zimną wodą i osusz. Jeśli pomidory są zimowe, należy je dokładniej umyć. Pokrój pomidory w kliny, jeśli są duże, i ćwiartki, jeśli pomidory są małe. Dodaj pokrojone pomidory do sałatki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz świeże ogórki, a także pomidory. Osusz i pokrój w kółka lub pół koła. Dodaj pokrojone ogórki do sałatki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do tej sałatki dodaję cebulę sałatkową, jest słodsza niż cebula i nie tak ostra. Ale cebula w tej sałatce, jeśli chcesz, nie możesz jej dodać. Możesz dodać zwykłą cebulę, marynując ją wcześniej. Obierz cebulę, umyj i pokrój w półpierścienie. Dodaj posiekaną cebulę do sałatki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tuńczyk w puszce wyjmij ze słoika i pokrój w drobną kostkę i dodaj do sałatki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sól sałatkową według własnych upodobań, możesz dodać inne ulubione przyprawy do sałatki. Jeśli sałatka ma być podawana od razu, można ją doprawić oliwą z oliwek, lekko wymieszać i podać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sałatka z tuńczykiem i świeżymi warzywami może być podawana jako zdrowa przekąska lub jako pełny obiad dla osób dbających o zdrowie. Taka sałatka to magazyn składników odżywczych i witamin. Ale oczywiście lepiej jest, gdy warzywa do tej sałatki są uprawiane w ogrodzie lub przynajmniej kupowane w sezonie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy