skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić sos imbirowy, wlej 30 gr. do miski blendera.oleju słonecznikowego.
Krok 2:
Dodaj trochę oleju sezamowego, octu ryżowego i sosu sojowego.
Krok 3:
W następnym kroku dodaj granulowany cukier do powstałej mieszanki. Brązowy cukier trzcinowy jest idealny do tego przepisu. Ale jeśli jest nieobecny, wystarczy zwykły biały.
Krok 4:
Umyj pióra zielonej cebuli, upewnij się, że nie ma na nich grama piasku i ziemi, potrząśnij wodą i drobno posiekaj nożem. Dodaj warzywa do czekającej na ubijanie mieszanki.
Krok 5:
I wreszcie głównym bohaterem okazji jest świeży korzeń imbiru! Umyj go, odetnij skórkę nożem i zetrzyj na drobnej tarce. Spróbuj na oko zidentyfikować zbyt długie i twarde włókna imbiru i usuń je, aby później nie przeszkadzały ci w sałatce. Wyślij imbir do blendera.
Krok 6:
Nadszedł czas na ubijanie. Dokładnie wymieszaj miksturę za pomocą blendera, najpierw na niskiej prędkości, a następnie na średniej, aż wszystkie składniki zostaną całkowicie połączone. Konieczne jest osiągnięcie takiego stanu, aby warzywa cebulowe stały się jak najbardziej posiekane. Spróbuj mieszanki. W razie potrzeby dodaj sól do smaku. Sos jest gotowy!
ten słodko-kwaśny, pikantny i niesamowicie aromatyczny sos na bazie imbiru Ma obudzić dawno wygasłą miłość do sałatek ze świeżych warzyw.
jakie składniki w tym przepisie można zastąpić?
na przykład olej słonecznikowy można bezpiecznie zmienić na oliwę z oliwek. Jeśli nie znajdziesz oleju sezamowego, to nie ma znaczenia. Po prostu go nie dodawaj i to wszystko.
ocet ryżowy można łatwo zastąpić zwykłym octem jabłkowym lub wykwintnym winem. O białym i brązowym cukrze już powiedziałam-to oczywiste.
jedyne dwie rzeczy, których nie radziłbym zastąpić, to zielona cebula i świeży imbir. W przypadku tego sosu jest to podstawa podstaw.
idealnie, po zmieleniu blenderem, cebula powinna stać się jednym z samym sosem. Ale to już zależy od mocy Twojego blendera.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g