sos imbirowy

wegański sos do świeżych sałatek w zaledwie 7 minut! Co sprawia, że znudzone sałatki warzywne są nieoczekiwanie smaczne i naprawdę pożądane? Zgadza się: nowy strój! Co to za bestia i jak ją ugotować-przeczytaj ten przepis.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 2 g
tłuszcze 56 % 27 g
węglowodany 40 % 19 g
278 kcal
IG: 79 / 0 / 21

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 7 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić sos imbirowy, wlej 30 gr. do miski blendera.oleju słonecznikowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj trochę oleju sezamowego, octu ryżowego i sosu sojowego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W następnym kroku dodaj granulowany cukier do powstałej mieszanki. Brązowy cukier trzcinowy jest idealny do tego przepisu. Ale jeśli jest nieobecny, wystarczy zwykły biały.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pióra zielonej cebuli, upewnij się, że nie ma na nich grama piasku i ziemi, potrząśnij wodą i drobno posiekaj nożem. Dodaj warzywa do czekającej na ubijanie mieszanki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I wreszcie głównym bohaterem okazji jest świeży korzeń imbiru! Umyj go, odetnij skórkę nożem i zetrzyj na drobnej tarce. Spróbuj na oko zidentyfikować zbyt długie i twarde włókna imbiru i usuń je, aby później nie przeszkadzały ci w sałatce. Wyślij imbir do blendera.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nadszedł czas na ubijanie. Dokładnie wymieszaj miksturę za pomocą blendera, najpierw na niskiej prędkości, a następnie na średniej, aż wszystkie składniki zostaną całkowicie połączone. Konieczne jest osiągnięcie takiego stanu, aby warzywa cebulowe stały się jak najbardziej posiekane. Spróbuj mieszanki. W razie potrzeby dodaj sól do smaku. Sos jest gotowy!

ten słodko-kwaśny, pikantny i niesamowicie aromatyczny sos na bazie imbiru Ma obudzić dawno wygasłą miłość do sałatek ze świeżych warzyw.
jakie składniki w tym przepisie można zastąpić?
na przykład olej słonecznikowy można bezpiecznie zmienić na oliwę z oliwek. Jeśli nie znajdziesz oleju sezamowego, to nie ma znaczenia. Po prostu go nie dodawaj i to wszystko.
ocet ryżowy można łatwo zastąpić zwykłym octem jabłkowym lub wykwintnym winem. O białym i brązowym cukrze już powiedziałam-to oczywiste.
jedyne dwie rzeczy, których nie radziłbym zastąpić, to zielona cebula i świeży imbir. W przypadku tego sosu jest to podstawa podstaw.
idealnie, po zmieleniu blenderem, cebula powinna stać się jednym z samym sosem. Ale to już zależy od mocy Twojego blendera.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy