heh z karpia w domu po koreańsku

pikantna, niesamowicie pyszna przekąska ze świeżych ryb! Heh z karpia nie jest trudno gotować, a wynik jest wspaniały. Miłośnicy koreańskich przekąsek i sałatek z pewnością pokochają he! Taka ryba doskonale uzupełni gotowane, smażone lub pieczone ziemniaki.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 14 g
tłuszcze 35 % 9 g
węglowodany 12 % 3 g
138 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić heh z karpia w domu? Przygotuj wszystko zgodnie z listą. Używaj ryb świeżo złowionych, żywych. Możesz wziąć karpia z mrozu. W takim przypadku wyjmij tuszę wcześniej z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej, aż do całkowitego rozmrożenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i czosnek, opłucz i osusz. Przygotuj przyprawy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oczyść karpia z łusek, wypatrosz wnętrze, odetnij głowę, ogon i płetwy. Pokrój tuszę wzdłuż grzbietu na dwie części, a następnie pokrój każdą połówkę ryby na porcje w małe paski

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij rybę do dowolnego pojemnika, który nie utlenia się, zwykle używam pojemnika na żywność. Posolić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej ocet i wszystko dobrze wymieszaj. Kawałki na oczach zaczną Bielić, co sugeruje, że proces marynowania i solenia jest w pełnym rozkwicie. Przykryj rybę płaskim spodkiem, dociśnij do dna pojemnika na żywność i pozostaw w ten sposób do marynowania przez 40-60 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaj cebulę w cienkie półpierścienie i drobno posiekaj czosnek ręcznie lub przełóż przez prasę do czosnku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po wyznaczonym czasie ryba wypuściła sok. Można go spuścić lub zostawić. Zwykle zostawiam. Dodaj połowę posiekanej cebuli i czosnku do pojemnika.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ponownie wszystko dobrze wymieszaj, dociśnij spodkiem, przykryj i odstaw na pół godziny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aw tym czasie przygotuj aromatyczny dressing. Na patelni z grubym dnem rozgrzej bezwonny olej roślinny.Wyślij pozostałą cebulę do smażenia. Mieszając, gotuj, aż pierścienie zaczną się rumienić. Dodaj zmieloną kolendrę, paprykę i ostrą paprykę. Natychmiast wyłącz kuchenkę, dobrze wymieszaj zawartość patelni. Pozostaw na 5-10 minut. W tym czasie olej lekko ostygnie i nasyci się aromatami suchych przypraw.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W pojemniku na żywność, w którym marynowana jest ryba, wlej sos sojowy i pikantną pieczeń.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Delikatnie wszystko wymieszaj, staraj się nie uszkodzić kawałków ryby. Przykryj pojemnik pokrywką i wyślij do lodówki do marynowania przez co najmniej noc.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Heh z karpia gotowe! Podaj!

smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sazan azowski - 121   kcal/100g
  • Karp kaspijski - 97   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy