koktajl mleczny z kiwi w blenderze

pyszne, zdrowe, z prostych produktów, dla całej rodziny! Koktajl mleczny z kiwi w blenderze jest przygotowywany bardzo szybko i świetnie nadaje się na śniadanie lub przepyszną przekąskę. Dzieci piją go z wielką przyjemnością. Kiwi można bezpiecznie zastąpić dowolnym innym odpowiednim owocem lub jagodą.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 17 % 3 g
węglowodany 72 % 13 g
86 kcal
IG: 23 / 23 / 54

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić koktajl mleczny z kiwi w blenderze? Przygotuj jedzenie. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Wybierz odpowiednie kiwi: nie powinny być ani zbyt twarde, ani zbyt miękkie. Skórka powinna lekko sprężystać po naciśnięciu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kiwi umyj i obierz. Pokrój miąższ w cienkie plasterki lub kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść kawałki kiwi w misce blendera. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Nie musisz dodawać cukru waniliowego do koktajlu, włóż go do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij owoce, aż będą gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej zimne mleko do blendera do Kiwi. Ubijaj koktajl przez 1-2 minuty w trybie pulsacyjnym. Jeśli zrobisz koktajl z lodami, dodaj go do blendera wraz z mlekiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej gotowy koktajl do szklanek i podawaj na stole. Smacznego!

ten owocowy koktajl nie tylko pomaga ugasić pragnienie, ale także zastępuje przekąskę, jednocześnie energetyzując i dostarczając niezbędnych witamin i składników odżywczych. Przygotowanie jest bardzo proste!

do koktajlu można również dodać dojrzałego banana, wtedy będzie jeszcze bardziej pożywny. Dodanie różnych jagód — truskawek, jagód, malin pomoże urozmaicić smak. Cukier można bezpiecznie zastąpić miodem.
zimą zwykle nie dodaję lodów do koktajli, ale latem — koniecznie. Dzięki lodom napój zyska dodatkowy smak i nowe aspekty smaku.
koktajl z tego przepisu jest dość płynny. Jeśli potrzebujesz gęstszej konsystencji bez dodawania obcych owoców lub jagód, możesz zwiększyć liczbę kiwi do 3-4 sztuk.
lepiej podawać taki koktajl od razu, aż pianka mleczna opadnie z ubijania. Wygodniej jest pić go ze słomek.

czym różnią się wanilia, wanilina, ekstrakt waniliowy i cukier waniliowy, jak prawidłowo je stosować i zastępować, aby nie zepsuć smaku potrawy , Czytaj w tym artykule .

zamiast cukru można użyć słodzika.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy