Sałatka z ogórkiem jabłkiem i selerem

bomba witaminowa! Minimum kalorii! Maksymalne wykorzystanie! Chrupiąca niskokaloryczna sałatka ze świeżych warzyw z dressingiem jogurtowym jest idealna dla miłośników soczystych potraw witaminowych, a także dla tych, którzy podążają za figurą! Sałatka gotuje się błyskawicznie!
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 2 g
tłuszcze 13 % 1 g
węglowodany 63 % 5 g
43 kcal
IG: 80 / 20 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z ogórkiem jabłkowym i selerem? Przygotuj produkty do przygotowania sałatki z ogórkiem jabłkowym i selerem. Będziesz potrzebował soczystego jabłka (najlepiej wybierz odmianę niezbyt kwaśną i niezbyt słodką), świeżego ogórka, soczystych chrupiących łodyg selera, a także naturalnego świeżego jogurtu bez dodatków i wypełniaczy do dressingu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie opłucz ogórek, odetnij końcówki, pokrój ogórek w średniej wielkości kostkę i włóż do miski, w której będzie przygotowywana sałatka. Jeśli skórka ogórka jest twarda lub gorzka, lepiej ją odciąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Seler łodygowy również spłucz, usuń uszkodzone miejsca. Pokrój seler w kostkę tego samego rozmiaru co ogórki. Posiekany seler Dodaj do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jabłka opłucz, odetnij skórkę i usuń rdzeń z nasionami. Pokrój miąższ jabłek w kostkę proporcjonalną do ogórka i selera. Dodaj pokrojone jabłka do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz świeży koperek pod bieżącą wodą, wstrząśnij. Usuń twarde i grube łodygi i drobno posiekaj delikatne warzywa. Dodaj posiekane warzywa do miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz pozostaje tylko doprawić sałatkę z ogórkiem jabłkiem i selerem świeżym jogurtem (lub niskotłuszczową śmietaną) i delikatnie wymieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj sałatkę z ogórkiem jabłkowym i selerem natychmiast po ugotowaniu. Okres przechowywania takiej sałatki nie przekracza jednego dnia w lodówce, jest to dość łatwo psujące się danie.

do przygotowania tej sałatki nie używa się soli, aby danie było zdrowsze. Jeśli ten moment jest mylący, a brak soli będzie dla ciebie bardzo zauważalny, możesz dodać trochę soli do smaku.
Wybierz jabłko do sałatki, które nie jest zbyt gęste i twarde, ale nie jest zbyt "kruche", luźne. Miąższ powinien być umiarkowanie soczysty i gęsty.
Nie zaleca się zastępowania kopru innymi ziołami (zwłaszcza twardą pietruszką). Smak świeżego koperku dobrze harmonizuje z resztą składników, a sałatka okazuje się harmonijna i zrównoważona.

ważne jest, aby zdawać sobie sprawę, że w naturze nie ma przepisów ani produktów, które z pewnością są dobre dla wszystkich ludzi lub bezwarunkowo szkodliwe dla wszystkich. Podobnie jak w przypadku leków, a także w żywieniu, istnieją wskazania i przeciwwskazania, dzienne Indywidualne normy spożycia, a dla większości ludzi wszystko to jest bardzo spersonalizowane. Jednocześnie istnieje wiele mitów "o prawidłowym odżywianiu" (na przykład: tłuszcz jest zły), które zniekształcają samą istotę tej koncepcji iw takiej zniekształconej formie rozprzestrzeniają się w Internecie i mediach. Dlatego pamiętaj, że każdy "przepis PP" będzie miał związek z prawidłowym odżywianiem tylko warunkowo, nie należy go traktować jako dogmatu. I nawet jeśli autor przepisu, "specjalista od zdrowego odżywiania" lub dietetyk i trener fitness nazywa coś przydatnym (PP) lub szkodliwym, być może nie jest to dla ciebie osobiście.
opinia administracji serwisu o prawidłowym odżywianiu może nie pokrywać się z opinią autora PP przepisu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g

Podobne przepisy