skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z ogórkiem jabłkowym i selerem? Przygotuj produkty do przygotowania sałatki z ogórkiem jabłkowym i selerem. Będziesz potrzebował soczystego jabłka (najlepiej wybierz odmianę niezbyt kwaśną i niezbyt słodką), świeżego ogórka, soczystych chrupiących łodyg selera, a także naturalnego świeżego jogurtu bez dodatków i wypełniaczy do dressingu.
Krok 2:
Dokładnie opłucz ogórek, odetnij końcówki, pokrój ogórek w średniej wielkości kostkę i włóż do miski, w której będzie przygotowywana sałatka. Jeśli skórka ogórka jest twarda lub gorzka, lepiej ją odciąć.
Krok 3:
Seler łodygowy również spłucz, usuń uszkodzone miejsca. Pokrój seler w kostkę tego samego rozmiaru co ogórki. Posiekany seler Dodaj do miski.
Krok 4:
Jabłka opłucz, odetnij skórkę i usuń rdzeń z nasionami. Pokrój miąższ jabłek w kostkę proporcjonalną do ogórka i selera. Dodaj pokrojone jabłka do miski.
Krok 5:
Opłucz świeży koperek pod bieżącą wodą, wstrząśnij. Usuń twarde i grube łodygi i drobno posiekaj delikatne warzywa. Dodaj posiekane warzywa do miski.
Krok 6:
Teraz pozostaje tylko doprawić sałatkę z ogórkiem jabłkiem i selerem świeżym jogurtem (lub niskotłuszczową śmietaną) i delikatnie wymieszać.
Krok 7:
Podawaj sałatkę z ogórkiem jabłkowym i selerem natychmiast po ugotowaniu. Okres przechowywania takiej sałatki nie przekracza jednego dnia w lodówce, jest to dość łatwo psujące się danie.
do przygotowania tej sałatki nie używa się soli, aby danie było zdrowsze. Jeśli ten moment jest mylący, a brak soli będzie dla ciebie bardzo zauważalny, możesz dodać trochę soli do smaku.
Wybierz jabłko do sałatki, które nie jest zbyt gęste i twarde, ale nie jest zbyt "kruche", luźne. Miąższ powinien być umiarkowanie soczysty i gęsty.
Nie zaleca się zastępowania kopru innymi ziołami (zwłaszcza twardą pietruszką). Smak świeżego koperku dobrze harmonizuje z resztą składników, a sałatka okazuje się harmonijna i zrównoważona.
ważne jest, aby zdawać sobie sprawę, że w naturze nie ma przepisów ani produktów, które z pewnością są dobre dla wszystkich ludzi lub bezwarunkowo szkodliwe dla wszystkich. Podobnie jak w przypadku leków, a także w żywieniu, istnieją wskazania i przeciwwskazania, dzienne Indywidualne normy spożycia, a dla większości ludzi wszystko to jest bardzo spersonalizowane. Jednocześnie istnieje wiele mitów "o prawidłowym odżywianiu" (na przykład: tłuszcz jest zły), które zniekształcają samą istotę tej koncepcji iw takiej zniekształconej formie rozprzestrzeniają się w Internecie i mediach. Dlatego pamiętaj, że każdy "przepis PP" będzie miał związek z prawidłowym odżywianiem tylko warunkowo, nie należy go traktować jako dogmatu. I nawet jeśli autor przepisu, "specjalista od zdrowego odżywiania" lub dietetyk i trener fitness nazywa coś przydatnym (PP) lub szkodliwym, być może nie jest to dla ciebie osobiście.
opinia administracji serwisu o prawidłowym odżywianiu może nie pokrywać się z opinią autora PP przepisu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g