skład / składniki
metoda gotowania
przepis na klasyczne mięso mielone na pierogi obejmuje z reguły dwa rodzaje mięsa-pół wołowiny i pół wieprzowiny. Ten stosunek mięsa pozwala osiągnąć równowagę między zbyt suchym lub, przeciwnie, zbyt tłustym nadzieniem na pierogi.
więc weź kawałek wołowiny, opłucz go pod zimną wodą i osusz. Następnie wytnij z niego kości, jeśli w ogóle, Usuń filmy, a resztę pokrój na kawałki o dowolnym kształcie.
wieprzowinę należy również spłukać pod wodą, wytrzeć do sucha ręcznikami papierowymi lub pokroić na kawałki. To, jaką część wieprzowiny użyć do mięsa mielonego, zależy bezpośrednio od tego, jakie będzie nadzienie mięsne.
obierz cebulę i czosnek, opłucz, osusz. Cebulę, jeśli jest duża, można również pokroić na duże kawałki - tak, aby bez problemu zmieściła się w maszynce do mięsa.
następnie, gdy mięso i wszystkie niezbędne warzywa są już przygotowane i pokrojone na kawałki, możesz przejść bezpośrednio do siekania wszystkich produktów.
Ustaw maszynkę do mięsa lub robot kuchenny i przepuść przez ostre noże wszystkie składniki jeden po drugim: wieprzowinę, wołowinę, cebulę i czosnek.
aby farsz na pierogi był bardziej bujny, Dodaj do niego trochę białego chleba. Aby to zrobić, weź kawałek bochenka i odetnij z niego twardą skórkę - jest zbyt szorstka dla mięsa mielonego. Resztę miąższu bochenka zalej ciepłą wodą pitną i pozostaw na chwilę (kilka minut), aby chleb zwilżył i wchłonął wodę. Zamiast wody możesz użyć mleka. Następnie wyciśnij trochę miąższ bochenka i zmiel go na puree w blenderze, maszynce do mięsa lub po prostu ugniataj rękami.
dodaj puree bochenek do mięsa mielonego, a następnie dokładnie ugniataj mięso mielone rękami.
ostatnim akcentem jest doprawienie mięsa mielonego solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem według własnych upodobań. I to wszystko! Mięso mielone jest gotowe!
udane eksperymenty kulinarne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina jest tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g