Klasyczny farsz do pierogów

pierogi z takim nadzieniem są bardzo smaczne! Klasyczny farsz do pierogów, przygotowany według tego prostego przepisu, składa się z dwóch rodzajów mięsa i ma średnią zawartość tłuszczu. Dodanie do niego miękkiego białego chleba nadaje mu wyjątkowy blask i miękkość. Pierogi z takim mięsem mielonym zawsze wychodzą obfite, smaczne i soczyste!
DinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 13 g
tłuszcze 33 % 10 g
węglowodany 23 % 7 g
173 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

przepis na klasyczne mięso mielone na pierogi obejmuje z reguły dwa rodzaje mięsa-pół wołowiny i pół wieprzowiny. Ten stosunek mięsa pozwala osiągnąć równowagę między zbyt suchym lub, przeciwnie, zbyt tłustym nadzieniem na pierogi.

więc weź kawałek wołowiny, opłucz go pod zimną wodą i osusz. Następnie wytnij z niego kości, jeśli w ogóle, Usuń filmy, a resztę pokrój na kawałki o dowolnym kształcie.

wieprzowinę należy również spłukać pod wodą, wytrzeć do sucha ręcznikami papierowymi lub pokroić na kawałki. To, jaką część wieprzowiny użyć do mięsa mielonego, zależy bezpośrednio od tego, jakie będzie nadzienie mięsne.

obierz cebulę i czosnek, opłucz, osusz. Cebulę, jeśli jest duża, można również pokroić na duże kawałki - tak, aby bez problemu zmieściła się w maszynce do mięsa.

następnie, gdy mięso i wszystkie niezbędne warzywa są już przygotowane i pokrojone na kawałki, możesz przejść bezpośrednio do siekania wszystkich produktów.

Ustaw maszynkę do mięsa lub robot kuchenny i przepuść przez ostre noże wszystkie składniki jeden po drugim: wieprzowinę, wołowinę, cebulę i czosnek.

aby farsz na pierogi był bardziej bujny, Dodaj do niego trochę białego chleba. Aby to zrobić, weź kawałek bochenka i odetnij z niego twardą skórkę - jest zbyt szorstka dla mięsa mielonego. Resztę miąższu bochenka zalej ciepłą wodą pitną i pozostaw na chwilę (kilka minut), aby chleb zwilżył i wchłonął wodę. Zamiast wody możesz użyć mleka. Następnie wyciśnij trochę miąższ bochenka i zmiel go na puree w blenderze, maszynce do mięsa lub po prostu ugniataj rękami.

dodaj puree bochenek do mięsa mielonego, a następnie dokładnie ugniataj mięso mielone rękami.

ostatnim akcentem jest doprawienie mięsa mielonego solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem według własnych upodobań. I to wszystko! Mięso mielone jest gotowe!

udane eksperymenty kulinarne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina jest tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy