ciasto drożdżowe w proszku na mleku

bardzo dobre ciasto do pieczenia maślanego! Przygotowanie ciasta z ciasta drożdżowego wcale nie jest tak kłopotliwe, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Połowa to odpowiednio przygotowane ciasto. A jak to zrobić, powiem ci teraz.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 17 % 10 g
węglowodany 67 % 39 g
278 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować ciasto, pierwszą rzeczą jest zrobienie ciasta. Pomoże ożywić suche drożdże, które zaczynają aktywnie działać w płynnym, ciepłym i słodkim środowisku. Aby przygotować ciasto, wlej połowę ciepłego mleka do miski do ciasta i dodaj cukier.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie dodaj suche drożdże i dwie łyżki mąki i wszystko wymieszaj. Przykryj miskę ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 20-30 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po pewnym czasie na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki i rozpocznie się fermentacja. Rozpocznie się emisja dwutlenku węgla.Im więcej bąbelków, tym bardziej puszyste i przewiewne będą wypieki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowe ciasto będzie wyglądać jak pianka. Dodaj jajka, pozostałe mleko, szczyptę soli i olej roślinny do ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mąkę do ciasta przesiej kilka razy przez sito. Jest to konieczne, aby była nasycona tlenem. Dzięki temu gotowe produkty będą bardzo przewiewne. Dodaj 500 gramów mąki do ciasta i zacznij wyrabiać ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W procesie ugniatania dodaj trochę więcej mąki. Zagniataj ciasto, aż prawie przestanie przyklejać się do rąk.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe ciasto posyp trochę mąką, przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu do podejścia. Zajmie to około godziny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Z gotowego, dopasowanego ciasta uformuj placki z dowolnym nadzieniem. Placki można upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni. Smacznego!

podczas przygotowywania ciasta Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. A mleko powinno być ciepłe, około 30 stopni. Jeśli nie jest wystarczająco ciepły, drożdże nie zaczną działać, aw gorącym mleku drożdże natychmiast umrą i nie będą odpowiednie do użycia w cieście.
jeśli ciasto drożdżowe jest przygotowywane na ciasta, bułki lub ciasta, to do przygotowania ciasta zawsze należy zrobić ciasto.
podczas pracy z ciastem drożdżowym w kuchni nie powinno być przeciągów.
Wypróbuj sam ten przepis!

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze do zastosowania. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy