skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować ciasto, pierwszą rzeczą jest zrobienie ciasta. Pomoże ożywić suche drożdże, które zaczynają aktywnie działać w płynnym, ciepłym i słodkim środowisku. Aby przygotować ciasto, wlej połowę ciepłego mleka do miski do ciasta i dodaj cukier.
Krok 2:
Następnie dodaj suche drożdże i dwie łyżki mąki i wszystko wymieszaj. Przykryj miskę ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 20-30 minut.
Krok 3:
Po pewnym czasie na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki i rozpocznie się fermentacja. Rozpocznie się emisja dwutlenku węgla.Im więcej bąbelków, tym bardziej puszyste i przewiewne będą wypieki.
Krok 4:
Gotowe ciasto będzie wyglądać jak pianka. Dodaj jajka, pozostałe mleko, szczyptę soli i olej roślinny do ciasta.
Krok 5:
Mąkę do ciasta przesiej kilka razy przez sito. Jest to konieczne, aby była nasycona tlenem. Dzięki temu gotowe produkty będą bardzo przewiewne. Dodaj 500 gramów mąki do ciasta i zacznij wyrabiać ciasto.
Krok 6:
W procesie ugniatania dodaj trochę więcej mąki. Zagniataj ciasto, aż prawie przestanie przyklejać się do rąk.
Krok 7:
Gotowe ciasto posyp trochę mąką, przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu do podejścia. Zajmie to około godziny.
Krok 8:
Z gotowego, dopasowanego ciasta uformuj placki z dowolnym nadzieniem. Placki można upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni. Smacznego!
podczas przygotowywania ciasta Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. A mleko powinno być ciepłe, około 30 stopni. Jeśli nie jest wystarczająco ciepły, drożdże nie zaczną działać, aw gorącym mleku drożdże natychmiast umrą i nie będą odpowiednie do użycia w cieście.
jeśli ciasto drożdżowe jest przygotowywane na ciasta, bułki lub ciasta, to do przygotowania ciasta zawsze należy zrobić ciasto.
podczas pracy z ciastem drożdżowym w kuchni nie powinno być przeciągów.
Wypróbuj sam ten przepis!
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze do zastosowania. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g