skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto z suchymi drożdżami na mleku? Przygotuj wszystkie składniki. To ciasto ugniata się bez ciasta, bardzo szybko, przez 5 minut. A następnie ciasto będzie pasować przez kolejną godzinę, po czym będzie można zacząć rzeźbić ciasta. Z tego ciasta można rzeźbić ciasta do smażenia na oleju roślinnym i pieczenia w piekarniku, a jeśli dodasz więcej cukru, otrzymasz bułki.
Krok 2:
Podgrzej mleko do ciepłego stanu (około 30 stopni) i wlej do miski do wyrabiania ciasta. Następnie wbijamy jajko kurze i delikatnie mieszamy trzepaczką, nie ubijając mocno mlecznej masy.
Krok 3:
Następnie dodaj cukier granulowany i drożdże. Mieszaj, aby składniki się rozpuściły i nie pozostały ziarna ani grudki.
Krok 4:
Następnie wlej rafinowany olej słonecznikowy i zagniataj, aż będzie gładki.
Krok 5:
Dodaj sól i stopniowo wprowadzaj mąkę przesianą przez sito, najpierw wyrabiając ciasto łyżką, a następnie ręcznie. Dodaj mąkę, aż ciasto będzie miękkie i zbierze się w jedną bryłę. W takim przypadku ciasto może lekko przylegać do powierzchni roboczej, nie ma w tym nic złego, ponieważ duża ilość mąki "zatyka" ciasto i nie pozwala na przygotowanie puszystych ciast z powstałego ciasta. Dostosuj ilość mąki do konsystencji ciasta!
Krok 6:
Umieść miskę ciasta w ciepłym miejscu, przykryj czystym ręcznikiem i pozostaw na 40-60 minut. Po tym czasie ciasto powinno wzrosnąć o około połowę. Posyp trochę mąki i zagniataj ciasto, aby wydostać się nadmiar dwutlenku węgla. A następnie uszczypnij kawałek ciasta, rozwałkuj ciasto, rozłóż nadzienie i uformuj ciasto. Uformowane placki układamy na blasze do pieczenia i dajemy im kolejne 15-20 minut na wyrośnięcie, po czym pieczemy lub smażymy.
ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia i nie wymaga dużego wysiłku. Pasuje bardzo szybko i staje się bardzo bujny. Zamykam szklany pojemnik, w którym leży ciasto, czystymi ręcznikami ze wszystkich stron, aby nie padało światło, włączam żarówkę w piekarniku i wkładam pojemnik z ciastem do tego piekarnika. Ta metoda zawsze działa: z żarówki emanuje niewielkie ciepło, pojemnik jest całkowicie zamknięty od światła, a ciasto bardzo dobrze rośnie w tych warunkach.
ważne: jak wymienić suche drożdże na prasowane, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i przeczytaj inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g