ciasto na suchych drożdżach na mleku na pasztecikach

domowe, szybkie, miękkie i łatwe - do każdego wypieku! Ciasto na suchych drożdżach w mleku na ciasta przygotowuje się bez ciasta, więc nie zajmuje dużo czasu. Ciasta z takiego ciasta okażą się bardzo smaczne. Nadzienie może być słone lub słodkie. Ciasto nadaje się do ciast i bułek. Spróbuj!
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 68 % 39 g
268 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z suchymi drożdżami na mleku? Przygotuj wszystkie składniki. To ciasto ugniata się bez ciasta, bardzo szybko, przez 5 minut. A następnie ciasto będzie pasować przez kolejną godzinę, po czym będzie można zacząć rzeźbić ciasta. Z tego ciasta można rzeźbić ciasta do smażenia na oleju roślinnym i pieczenia w piekarniku, a jeśli dodasz więcej cukru, otrzymasz bułki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej mleko do ciepłego stanu (około 30 stopni) i wlej do miski do wyrabiania ciasta. Następnie wbijamy jajko kurze i delikatnie mieszamy trzepaczką, nie ubijając mocno mlecznej masy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj cukier granulowany i drożdże. Mieszaj, aby składniki się rozpuściły i nie pozostały ziarna ani grudki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wlej rafinowany olej słonecznikowy i zagniataj, aż będzie gładki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól i stopniowo wprowadzaj mąkę przesianą przez sito, najpierw wyrabiając ciasto łyżką, a następnie ręcznie. Dodaj mąkę, aż ciasto będzie miękkie i zbierze się w jedną bryłę. W takim przypadku ciasto może lekko przylegać do powierzchni roboczej, nie ma w tym nic złego, ponieważ duża ilość mąki "zatyka" ciasto i nie pozwala na przygotowanie puszystych ciast z powstałego ciasta. Dostosuj ilość mąki do konsystencji ciasta!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść miskę ciasta w ciepłym miejscu, przykryj czystym ręcznikiem i pozostaw na 40-60 minut. Po tym czasie ciasto powinno wzrosnąć o około połowę. Posyp trochę mąki i zagniataj ciasto, aby wydostać się nadmiar dwutlenku węgla. A następnie uszczypnij kawałek ciasta, rozwałkuj ciasto, rozłóż nadzienie i uformuj ciasto. Uformowane placki układamy na blasze do pieczenia i dajemy im kolejne 15-20 minut na wyrośnięcie, po czym pieczemy lub smażymy.

ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia i nie wymaga dużego wysiłku. Pasuje bardzo szybko i staje się bardzo bujny. Zamykam szklany pojemnik, w którym leży ciasto, czystymi ręcznikami ze wszystkich stron, aby nie padało światło, włączam żarówkę w piekarniku i wkładam pojemnik z ciastem do tego piekarnika. Ta metoda zawsze działa: z żarówki emanuje niewielkie ciepło, pojemnik jest całkowicie zamknięty od światła, a ciasto bardzo dobrze rośnie w tych warunkach.

ważne: jak wymienić suche drożdże na prasowane, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i przeczytaj inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy