ciasto ziemniaczane z ziemniakami

ciasto ziemniaczane na ciasta, placki, pierogi. Ciasto zrobione z tłuczonych ziemniaków jest bardzo wszechstronne. Podstawą jakich potraw może stać się: ciasta, ciasta, pierogi, pierogi i kotlety. Istnieje wiele opcji. A co najważniejsze, nie zawsze musisz specjalnie gotować ziemniaki na tłuczone ziemniaki, możesz użyć tłuczonych ziemniaków przygotowanych dzień wcześniej.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 83 % 30 g
148 kcal
IG: 41 / 0 / 59

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki. Przygotuj tłuczone ziemniaki z obranych gotowanych ziemniaków. Możesz ugotować ziemniaki w mundurze i obrać. Wtedy łatwiej będzie użyć maszynki do mięsa lub blendera, aby ją puree. Sól i cukier szczypta. Jedno jajko, surowe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Możesz użyć tłuczonych ziemniaków pozostałych po kolacji lub ugotować świeże. Następnie, aby przygotować tłuczone ziemniaki, dokładnie umyj ziemniaki, obierz. Obrane ziemniaki pokroić na duże kawałki i włożyć do rondla, zalać wodą, posolić i gotować, aż ziemniaki będą ugotowane na średnim ogniu, przykryte pokrywką, doprowadzając je najpierw do wrzenia na dużym ogniu. Spuść wodę z gotowych ziemniaków, ugniataj za pomocą popychacza, pozbywając się grudek i ostudź trochę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj część przesianej mąki do schłodzonych tłuczonych ziemniaków i wymieszaj. Łatwiej jest to zrobić za pomocą popychacza lub widelca, ciasto jest nadal bardzo lepkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jajko do ciasta i zamieszaj. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę i ugniataj ciasto rękami. Dodaj mąkę, aż ciasto będzie przylegać do rąk i ścian naczyń.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zbierz gotowe ciasto w kulkę i możesz użyć do formowania różnych produktów: ciast, ciast, pierogów. Aby to zrobić, należy posypać stół mąką, odciąć część ciasta, ułożyć nadzienie i owinąć, zaciskając krawędzie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto nadaje się do smażenia na patelni, pieczenia w piekarniku lub gotowania w wodzie. Najłatwiejszą opcją do przygotowania placków ziemniaczanych z kiełbaskami jest już prosty gotowy obiad.

ciasto ziemniaczane znane jest od dawnych czasów: wcześniej gospodynie domowe dbały o żywność i nie wyrzucały resztek jedzenia. Z wczorajszego obiadu ziemniaczanego możesz z łatwością zrobić wspaniałe ciasta, paszteciki, pierogi, a nawet zeppeliny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy