skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki. Przygotuj tłuczone ziemniaki z obranych gotowanych ziemniaków. Możesz ugotować ziemniaki w mundurze i obrać. Wtedy łatwiej będzie użyć maszynki do mięsa lub blendera, aby ją puree. Sól i cukier szczypta. Jedno jajko, surowe.
Krok 2:
Możesz użyć tłuczonych ziemniaków pozostałych po kolacji lub ugotować świeże. Następnie, aby przygotować tłuczone ziemniaki, dokładnie umyj ziemniaki, obierz. Obrane ziemniaki pokroić na duże kawałki i włożyć do rondla, zalać wodą, posolić i gotować, aż ziemniaki będą ugotowane na średnim ogniu, przykryte pokrywką, doprowadzając je najpierw do wrzenia na dużym ogniu. Spuść wodę z gotowych ziemniaków, ugniataj za pomocą popychacza, pozbywając się grudek i ostudź trochę.
Krok 3:
Dodaj część przesianej mąki do schłodzonych tłuczonych ziemniaków i wymieszaj. Łatwiej jest to zrobić za pomocą popychacza lub widelca, ciasto jest nadal bardzo lepkie.
Krok 4:
Dodaj jajko do ciasta i zamieszaj. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę i ugniataj ciasto rękami. Dodaj mąkę, aż ciasto będzie przylegać do rąk i ścian naczyń.
Krok 5:
Zbierz gotowe ciasto w kulkę i możesz użyć do formowania różnych produktów: ciast, ciast, pierogów. Aby to zrobić, należy posypać stół mąką, odciąć część ciasta, ułożyć nadzienie i owinąć, zaciskając krawędzie.
Krok 6:
Ciasto nadaje się do smażenia na patelni, pieczenia w piekarniku lub gotowania w wodzie. Najłatwiejszą opcją do przygotowania placków ziemniaczanych z kiełbaskami jest już prosty gotowy obiad.
ciasto ziemniaczane znane jest od dawnych czasów: wcześniej gospodynie domowe dbały o żywność i nie wyrzucały resztek jedzenia. Z wczorajszego obiadu ziemniaczanego możesz z łatwością zrobić wspaniałe ciasta, paszteciki, pierogi, a nawet zeppeliny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g