domowy kwas chlebowy z czarnego chleba żytniego

tradycyjny rosyjski napój-życiodajna wilgoć! Dzięki temu przepisowi możesz cieszyć się smakiem prawdziwego domowego kwasu chlebowego, który ma właściwości lecznicze, zwiększa apetyt, pomaga przywrócić siłę i doskonale gasi pragnienie.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 90 % 9 g
42 kcal
IG: 0 / 11 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek przygotujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zajmijmy się chlebem-podstawą kwasu chlebowego. Kroimy go na małe dowolne kawałki - dobrze jest pokroić chleb w kostkę. Kładziemy półfabrykaty na blasze do pieczenia w jednym rzędzie i wysyłamy do słabo nagrzanego piekarnika na około 10-15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kromki chleba powinny dobrze wyschnąć i wystarczająco się zrumienić, krótko mówiąc, zamienić się w pełnoprawne krakersy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż krakersy do trzylitrowego słoika i zalej wrzącą wodą, ale nie po brzegi, ale 2/3.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wsyp suche drożdże do małej miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej ciepłą wodę o temperaturze 35-40 stopni i wszystko dobrze wymieszaj, aż uzyskasz jednorodną masę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy woda w słoiku z bułką tartą ostygnie do temperatury 36-37 stopni, wysyłamy tam mieszaninę drożdży i dokładnie mieszamy całą zawartość.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie przykryj słoik spodkiem lub pokrywką i pozostaw w ciepłym miejscu na dwa dni do fermentacji.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po określonym czasie infuzja jest dokładnie filtrowana przez gazę lub drobne sito. Oddzielony FUS odkładamy w osobnym słoiku-użyjemy go jako zakwasu do nowej porcji kwasu chlebowego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj cukier do przefiltrowanego naparu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po cukrze dodaj umyte rodzynki do słoika. Ponownie przykryj słoik pokrywką i pozostaw na kolejne pół dnia. Gotowy kwas chlebowy butelkujemy, zamykamy pokrywkami i wkładamy do lodówki na kolejny dzień. Teraz wiesz, jak zrobić domowy kwas chlebowy z chleba żytniego - to bardzo proste!

lato to bez wątpienia najlepsza pora roku. Ale kiedy palące słońce piecze się coraz cieplej, chcę odświeżyć się szklanką zimnego i pysznego napoju. A teraz jesteśmy już w sklepie, w kolejce po lodowatą "colę " lub"Fantę". Ale w tych napojach nie ma nic przydatnego i wcale nie gasią letniego pragnienia. Czy to kompoty, napoje owocowe i kwas chlebowy: nawet nasi przodkowie rozwiązali problem pragnienia tymi konkretnymi napojami. Proponuję więc nadążyć za naszymi przodkami i ugotować kwas chlebowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb"doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy