skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek przygotujemy niezbędne produkty.
Krok 2:
Zajmijmy się chlebem-podstawą kwasu chlebowego. Kroimy go na małe dowolne kawałki - dobrze jest pokroić chleb w kostkę. Kładziemy półfabrykaty na blasze do pieczenia w jednym rzędzie i wysyłamy do słabo nagrzanego piekarnika na około 10-15 minut.
Krok 3:
Kromki chleba powinny dobrze wyschnąć i wystarczająco się zrumienić, krótko mówiąc, zamienić się w pełnoprawne krakersy.
Krok 4:
Włóż krakersy do trzylitrowego słoika i zalej wrzącą wodą, ale nie po brzegi, ale 2/3.
Krok 5:
Wsyp suche drożdże do małej miski.
Krok 6:
Wlej ciepłą wodę o temperaturze 35-40 stopni i wszystko dobrze wymieszaj, aż uzyskasz jednorodną masę.
Krok 7:
Gdy woda w słoiku z bułką tartą ostygnie do temperatury 36-37 stopni, wysyłamy tam mieszaninę drożdży i dokładnie mieszamy całą zawartość.
Krok 8:
Następnie przykryj słoik spodkiem lub pokrywką i pozostaw w ciepłym miejscu na dwa dni do fermentacji.
Krok 9:
Po określonym czasie infuzja jest dokładnie filtrowana przez gazę lub drobne sito. Oddzielony FUS odkładamy w osobnym słoiku-użyjemy go jako zakwasu do nowej porcji kwasu chlebowego.
Krok 10:
Dodaj cukier do przefiltrowanego naparu.
Krok 11:
Po cukrze dodaj umyte rodzynki do słoika. Ponownie przykryj słoik pokrywką i pozostaw na kolejne pół dnia. Gotowy kwas chlebowy butelkujemy, zamykamy pokrywkami i wkładamy do lodówki na kolejny dzień. Teraz wiesz, jak zrobić domowy kwas chlebowy z chleba żytniego - to bardzo proste!
lato to bez wątpienia najlepsza pora roku. Ale kiedy palące słońce piecze się coraz cieplej, chcę odświeżyć się szklanką zimnego i pysznego napoju. A teraz jesteśmy już w sklepie, w kolejce po lodowatą "colę " lub"Fantę". Ale w tych napojach nie ma nic przydatnego i wcale nie gasią letniego pragnienia. Czy to kompoty, napoje owocowe i kwas chlebowy: nawet nasi przodkowie rozwiązali problem pragnienia tymi konkretnymi napojami. Proponuję więc nadążyć za naszymi przodkami i ugotować kwas chlebowy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb"doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g