domowe wino z tarniny

oryginalny przepis na pyszne domowe wino! Dla mnie domowe wino z tarniny jest prawdopodobnie najbardziej udanym doświadczeniem w produkcji napojów alkoholowych. Okazuje się, że napój ma bogaty czerwony kolor, o słodkim smaku wina deserowego. Dla moich przyjaciół takie wino jest najlepszym prezentem na każdą okazję. Mam nadzieję, że ci się spodoba.
KseniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 35 g
143 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 21 D 40 min
niewielu wie, że ciemnoniebieskie cierpkie jagody cierniowe tworzą wspaniałe domowe wino. Oferuję przepis na domowe wino z tarniny i zachęcam, aby nie bać się eksperymentować w kuchni.
1. Przygotowanie syropu cukrowego. Aby to zrobić, wymieszaj cukier i wodę w rondlu, podpal i gotuj, okresowo usuwając białą pianę pojawiającą się na powierzchni. Gdy piana przestanie się pojawiać-syrop jest gotowy, zdejmij go z ognia i pozwól mu ostygnąć.
2. Jagody tarniny wraz z nasionami myjemy zimną wodą. Następnie włóż do rondla i zalej wrzącą wodą. Gotuj na małym ogniu, a gdy skórka zacznie pękać, wyjmij ją z pieca.
3. Schłodzone jagody wkładamy do butelki do fermentacji.
butelka fermentacyjna to butelka z otworem w pokrywie, do której ciasno włożona jest elastyczna rurka (np. z zakraplacza). Drugi koniec rurki należy obniżyć do pojemnika z wodą, aby dwutlenek węgla wydostał się z butelki do fermentacji. Najważniejsze jest to, że butelka jest szczelna.
wlej tern do jednej trzeciej schłodzonego syropu i sfermentowanych drożdży. Wszystko dokładnie wymieszaj, zamknij naszą butelkę do fermentacji na tydzień. Po siedmiu dniach dodaj pozostały syrop i ponownie zamknij pokrywkę rurką.
4. Kiedy bąbelki przestaną pojawiać się na powierzchni jagód (co oznacza, że dwutlenek węgla nie jest już uwalniany), a cierń opadnie na dno, przefiltruj nasze wino i wlej do innego pojemnika.
5. Dajemy napojowi kolejny tydzień na wędrówkę, filtrujemy i butelkujemy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Turn - 47   kcal/100g

Podobne przepisy