solenie grzybów na gorąco

Przygotuj przepyszne grzyby na zimę, zaopiekuj się rodziną! Takie grzyby niewątpliwie zachwycą krewnych w zimnych porach roku, kiedy za oknem jest zamieć i mróz. Oferuję przepis mojej babci, którego zawsze używała do solenia grzybów. Gotowane w ten sposób grzyby są chrupiące i apetyczne.
FrancaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 2 g
tłuszcze 20 % 1 g
węglowodany 40 % 2 g
19 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 6 D 3 h

grzyby są myte, oczyszczane z brudu i gruzu. Kroimy na kawałki, wysyłamy na patelnię. Napełnij wodą, dodaj trochę soli, Wyślij do ognia. Gotuj grzyby przez 15 minut po ugotowaniu, usuwając pianę. Po schłodzeniu grzybów bezpośrednio w wodzie, w której zostały ugotowane, i wrzuć je do durszlaka.

w międzyczasie obieramy czosnek i kroimy w plasterki, myjemy liście wiśni pod bieżącą wodą.

Wybierz miskę głębiej, wyłóż dno liśćmi wiśni, rozłóż połowę czosnku, pieprzu, goździków, lavrushki. Parzymy wrzącą przyprawą (trochę, dosłownie 1 łyżka wrzącej wody), wlewamy część soli i warstwę grzybów, a następnie ponownie sól, a następnie grzyby.

W ten sposób wypełniamy miskę grzybami, posypując warstwę po warstwie solą (sól na 1 warstwie 2-3 szczypty) i pokrywamy wierzch pozostałą częścią liści wiśni i laurowych, posypujemy pieprzem i goździkami. Przykryj miskę naczyniem o mniejszej średnicy i ustaw ładunek. Grzyby należy przykryć własnym sokiem, a jeśli to nie wystarczy, wlać trochę przegotowanej osolonej wody.

dni po 5-6 grzybach można układać w sterylnych słoikach, zalewając pozostałą solanką. Zamykamy słoiki pokrywkami i wysyłamy do lodówki do przechowywania.

Grzyby Solone na gorąco są gotowe do spożycia!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Grzyby marynowane - 26   kcal/100g
  • Świeże grzyby - 16   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g
  • Mieszanka groszku pieprzowego - 231   kcal/100g

Podobne przepisy