skład / składniki
metoda gotowania
grzyby są myte, oczyszczane z brudu i gruzu. Kroimy na kawałki, wysyłamy na patelnię. Napełnij wodą, dodaj trochę soli, Wyślij do ognia. Gotuj grzyby przez 15 minut po ugotowaniu, usuwając pianę. Po schłodzeniu grzybów bezpośrednio w wodzie, w której zostały ugotowane, i wrzuć je do durszlaka.
w międzyczasie obieramy czosnek i kroimy w plasterki, myjemy liście wiśni pod bieżącą wodą.
Wybierz miskę głębiej, wyłóż dno liśćmi wiśni, rozłóż połowę czosnku, pieprzu, goździków, lavrushki. Parzymy wrzącą przyprawą (trochę, dosłownie 1 łyżka wrzącej wody), wlewamy część soli i warstwę grzybów, a następnie ponownie sól, a następnie grzyby.
W ten sposób wypełniamy miskę grzybami, posypując warstwę po warstwie solą (sól na 1 warstwie 2-3 szczypty) i pokrywamy wierzch pozostałą częścią liści wiśni i laurowych, posypujemy pieprzem i goździkami. Przykryj miskę naczyniem o mniejszej średnicy i ustaw ładunek. Grzyby należy przykryć własnym sokiem, a jeśli to nie wystarczy, wlać trochę przegotowanej osolonej wody.
dni po 5-6 grzybach można układać w sterylnych słoikach, zalewając pozostałą solanką. Zamykamy słoiki pokrywkami i wysyłamy do lodówki do przechowywania.
Grzyby Solone na gorąco są gotowe do spożycia!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Grzyby marynowane - 26 kcal/100g
- Świeże grzyby - 16 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g
- Mieszanka groszku pieprzowego - 231 kcal/100g