dżem z Ranet na zimę

jasny, piękny przysmak z bursztynowych ranetek na zimę! Dżem z Ranet na zimę to bardzo ciekawy przepis, który zawsze przygotowuję przynajmniej trochę. Bardzo podoba mi się słodko-kwaśny smak tych przezroczystych, bursztynowych, tak niepozornych owoców!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 46 g
189 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić dżem z ranetek na zimę, weź dowolne Ranetki-dżem okazuje się smaczny z różnych rodzajów tych jabłek, wystarczy określić ich gęstość, która wpływa na gotowalność owoców. Nadal potrzebujesz trochę kwasu cytrynowego. cukier granulowany i woda do przygotowania syropu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj Ranetki pod bieżącą wodą, osusz, wykonaj kilka nakłuć w każdym z boku łodygi drewnianym patyczkiem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej cukier do rondla, miski lub rondla, dodaj wodę i zagotuj syrop. Dodaj trochę kwasu cytrynowego, wymieszaj syrop.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zanurz w nim przygotowane jabłka, polej je syropem po ugotowaniu, staraj się nie mieszać dżemu, aby jabłka się nie rozpadły, gotuj dżem, naciskając jabłka i polewając syropem, przez 10 minut. Całkowicie ostudzić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie ponownie zagotuj Ranetki w syropie, naciskając je, ponieważ stale unoszą się i przewracają na stronę, która jest już ugotowana i nasączona syropem - ta strona jest cięższa. Ponownie ostudź dżem, pozwól jabłkom namoczyć się w syropie, wciskając je do syropu za pomocą odpowiedniego talerza.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po raz ostatni ugotuj dżem do miękkości. ostudzić i wlać do suchych, czystych słoików. Sterylizacja nie jest konieczna, ale lepiej przechowywać w chłodnym miejscu.

ten dżem jest jak wspomnienie z dzieciństwa, chociaż nie gotowaliśmy go w naszej rodzinie, często matki nie chcą spędzać na nim cennego czasu. Uważa się, że dżem z Ranet jest gorszej jakości niż z innych jagód i owoców. Tymczasem taki dżem to prawdziwa uczta! Piękne, delikatne, apetyczne, jaskrawo błyszczące w słońcu dzięki bursztynowym owocom! A co najważniejsze-w dżemie Ranetki pozostają z ogonami, dla których wygodnie jest nosić bursztynowy przysmak z wazonu!
czasami Ranetki są gotowane - sugeruje to, że odmiana jest przyjmowana ze zbyt miękkimi owocami, które szybko się gotują, chociaż nie używaj żadnych sztuczek. Dlatego podczas gotowania wybierz sprawdzone odmiany, aby cieszyły cię swoim pięknem i niepowtarzalnym smakiem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ranetki - 47   kcal/100g

Podobne przepisy