skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić dżem z ranetek na zimę, weź dowolne Ranetki-dżem okazuje się smaczny z różnych rodzajów tych jabłek, wystarczy określić ich gęstość, która wpływa na gotowalność owoców. Nadal potrzebujesz trochę kwasu cytrynowego. cukier granulowany i woda do przygotowania syropu.
Krok 2:
Dobrze umyj Ranetki pod bieżącą wodą, osusz, wykonaj kilka nakłuć w każdym z boku łodygi drewnianym patyczkiem.
Krok 3:
Wlej cukier do rondla, miski lub rondla, dodaj wodę i zagotuj syrop. Dodaj trochę kwasu cytrynowego, wymieszaj syrop.
Krok 4:
Zanurz w nim przygotowane jabłka, polej je syropem po ugotowaniu, staraj się nie mieszać dżemu, aby jabłka się nie rozpadły, gotuj dżem, naciskając jabłka i polewając syropem, przez 10 minut. Całkowicie ostudzić.
Krok 5:
Następnie ponownie zagotuj Ranetki w syropie, naciskając je, ponieważ stale unoszą się i przewracają na stronę, która jest już ugotowana i nasączona syropem - ta strona jest cięższa. Ponownie ostudź dżem, pozwól jabłkom namoczyć się w syropie, wciskając je do syropu za pomocą odpowiedniego talerza.
Krok 6:
Po raz ostatni ugotuj dżem do miękkości. ostudzić i wlać do suchych, czystych słoików. Sterylizacja nie jest konieczna, ale lepiej przechowywać w chłodnym miejscu.
ten dżem jest jak wspomnienie z dzieciństwa, chociaż nie gotowaliśmy go w naszej rodzinie, często matki nie chcą spędzać na nim cennego czasu. Uważa się, że dżem z Ranet jest gorszej jakości niż z innych jagód i owoców. Tymczasem taki dżem to prawdziwa uczta! Piękne, delikatne, apetyczne, jaskrawo błyszczące w słońcu dzięki bursztynowym owocom! A co najważniejsze-w dżemie Ranetki pozostają z ogonami, dla których wygodnie jest nosić bursztynowy przysmak z wazonu!
czasami Ranetki są gotowane - sugeruje to, że odmiana jest przyjmowana ze zbyt miękkimi owocami, które szybko się gotują, chociaż nie używaj żadnych sztuczek. Dlatego podczas gotowania wybierz sprawdzone odmiany, aby cieszyły cię swoim pięknem i niepowtarzalnym smakiem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ranetki - 47 kcal/100g