skład / składniki
metoda gotowania
dokładnie umyj białą kapustę, osusz czystym ręcznikiem, a następnie pokrój ją na duże kwadraty o bokach około 4 cm, przenieś kwadraty kapusty do dużego rondla, a pożyczkę zalej wrzącą wodą i pozostaw na 15-20 minut.
w tym czasie obierz cebulę i pokrój ją bardzo drobno. Podpalamy patelnię z wlanym do niej olejem roślinnym, podgrzewamy ją. W rozgrzanym oleju rozprowadzamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor, po czym usuwamy patelnię z ognia.
moje marchewki i trzy na specjalnej tarce do koreańskiej marchewki. Obierz czosnek z łuski, posiekaj goździki (przełóż przez prasę lub trzy czosnek na drobnej tarce). Marchewki i mielony czosnek są przenoszone do osobnych pojemników.
wlej wodę (1 litr) do średniej wielkości rondla. Wkładamy patelnię do ognia, doprowadzamy jej zawartość do wrzenia. W tym czasie spuszczamy wodę z garnka z kapustą i przenosimy same kwadraty kapusty do trzylitrowego słoika, przeplatanego marchewką startą po koreańsku.
gdy płyn w rondlu się zagotuje, dodaj do niego granulowany cukier, sól , przyprawy-mieloną kolendrę, szafran, a także posiekany czosnek. Wlej ocet i rozłóż smażoną cebulę. Wszystko dobrze wymieszaj i wyłącz ogień. Wlej kapustę do słoika gorącą marynatą, zamknij pokrywkę i poczekaj, aż zawartość słoika całkowicie ostygnie. Kiedy tak się stanie, wkładamy kapustę do lodówki (lub piwnicy) na 24 godziny.
po tym czasie kapustę można podawać na stole. Jest przechowywany w lodówce przez tydzień-Duch, ale z reguły jest spożywany szybciej.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g