kapusta z szafranem marynowana po koreańsku

pyszna sałatka w stylu azjatyckim podbije wszystkich! Kapusta z szafranem, marynowana po koreańsku, okazuje się azjatycko pikantna i jasna w smaku. Może być podawany jako przystawka, jako dodatek do dania głównego. Taka kapusta będzie również odpowiednia na świątecznym stole, aw dni powszednie pomoże urozmaicić zwykłe rodzinne menu.
JuraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 9 % 1 g
węglowodany 82 % 9 g
57 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 30 min

dokładnie umyj białą kapustę, osusz czystym ręcznikiem, a następnie pokrój ją na duże kwadraty o bokach około 4 cm, przenieś kwadraty kapusty do dużego rondla, a pożyczkę zalej wrzącą wodą i pozostaw na 15-20 minut.

w tym czasie obierz cebulę i pokrój ją bardzo drobno. Podpalamy patelnię z wlanym do niej olejem roślinnym, podgrzewamy ją. W rozgrzanym oleju rozprowadzamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor, po czym usuwamy patelnię z ognia.

moje marchewki i trzy na specjalnej tarce do koreańskiej marchewki. Obierz czosnek z łuski, posiekaj goździki (przełóż przez prasę lub trzy czosnek na drobnej tarce). Marchewki i mielony czosnek są przenoszone do osobnych pojemników.

wlej wodę (1 litr) do średniej wielkości rondla. Wkładamy patelnię do ognia, doprowadzamy jej zawartość do wrzenia. W tym czasie spuszczamy wodę z garnka z kapustą i przenosimy same kwadraty kapusty do trzylitrowego słoika, przeplatanego marchewką startą po koreańsku.

gdy płyn w rondlu się zagotuje, dodaj do niego granulowany cukier, sól , przyprawy-mieloną kolendrę, szafran, a także posiekany czosnek. Wlej ocet i rozłóż smażoną cebulę. Wszystko dobrze wymieszaj i wyłącz ogień. Wlej kapustę do słoika gorącą marynatą, zamknij pokrywkę i poczekaj, aż zawartość słoika całkowicie ostygnie. Kiedy tak się stanie, wkładamy kapustę do lodówki (lub piwnicy) na 24 godziny.

po tym czasie kapustę można podawać na stole. Jest przechowywany w lodówce przez tydzień-Duch, ale z reguły jest spożywany szybciej.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy