kompot śliwkowy na zimę w 1 litrowym słoiku

pikantny i aromatyczny, zdrowy i pyszny! Kompot śliwkowy na zimę wypełni twój dom pachnącym ciepłem lata. Doskonale gasi pragnienie i jest szczególnie lubiany przez dzieci. Radzę przygotować więcej takich 1-litrowych słoików z kompotem!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 15 g
60 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kompot ze śliwek na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Odpowiednia jest śliwka węgierska lub po prostu śliwka. Taka śliwka doskonale zachowuje swój kształt, a jej miąższ doskonale oddziela się od nasion. Mam zwykły biały cukier, ale całkiem odpowiedni jest również cukier kokosowy lub trzcinowy - te rodzaje cukru nadadzą gotowemu kompotowi odpowiednio kokosowy i karmelowy smak i aromat.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj śliwki, w razie potrzeby usuń liście i gałązki. Pokrój śliwki na połówki i usuń pestki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Po prostu wkładam słoiki z odrobiną wody do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale można je również wysterylizować w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 30 minut lub po prostu trzymać nad parą lub zalać wrzącą wodą. Wystarczy gotować pokrywki przez 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij słoik około jednej trzeciej połówkami śliwek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W osobnej misce zagotuj wodę i wlej do słoika.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj pokrywkami i pozostaw na 10 minut. Spuść wodę z powrotem i podpal.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj cukier i zagotuj syrop. Miłośnicy pikantnych kompotów mogą również dodać do syropu pewne aromaty: cukier waniliowy, cynamon , goździki-wystarczy szczypta tych przypraw!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej wrzący syrop do słoika i szczelnie przykryj pokrywką lub zwiń.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odwróć puszkę kompotu i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy