Sałatka Admiral z kalmarami

nieskomplikowana sałatka o wyrafinowanym smaku. Urozmaicaj świąteczne menu! Prosta w przygotowaniu sałatka, ogólnie rzecz biorąc, najczęstsze produkty, ale smak jest bardzo interesujący dzięki kałamarnicy. Możesz gotować zarówno na święta, jak i na kolację w dni powszednie.
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 10 g
tłuszcze 52 % 14 g
węglowodany 11 % 3 g
185 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Gotuj marchewki i jajka i ostudź.
2. Pokrój kalmary w kostkę.
3. Jabłka umyć i osuszyć. Przekrój na pół, usuń rdzeń, pokrój miąższ jabłkowy w kostkę. Obierz skórkę tylko wtedy, gdy jest gruba i twarda.
4. Obierz marchewki, pokrój je w taką samą kostkę jak jabłka. Staraj się, aby wszystko było pokrojone w ten sam sposób, aby sałatka była piękna.
5. Oczyść jajka ze skorupy, oddziel białka od żółtek. Odłóż żółtka na bok. Białka należy pokroić w kostkę.
6. Uformujemy sałatkę na szerokich płaskich i pięknych talerzach za pomocą pierścieni do serwowania. Połóż jabłka pierwszą warstwą, posmaruj je majonezem.
7. Następną warstwą połóż kalmary, posmaruj również majonezem.
8. Następnie umieść marchewki, posmaruj majonezem , na wierzchu-białka, które również należy przykryć majonezem.
9. Ostatnią warstwą są żółtka, które należy pokruszyć lub zetrzeć na drobnej tarce.
10. Bardzo ostrożnie i powoli zdejmij pierścienie do serwowania.

schłodź sałatkę i możesz ją podać.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kałamarnica w puszkach - 105   kcal/100g

Podobne przepisy