skład / składniki
metoda gotowania
1. Gotuj marchewki i jajka i ostudź.
2. Pokrój kalmary w kostkę.
3. Jabłka umyć i osuszyć. Przekrój na pół, usuń rdzeń, pokrój miąższ jabłkowy w kostkę. Obierz skórkę tylko wtedy, gdy jest gruba i twarda.
4. Obierz marchewki, pokrój je w taką samą kostkę jak jabłka. Staraj się, aby wszystko było pokrojone w ten sam sposób, aby sałatka była piękna.
5. Oczyść jajka ze skorupy, oddziel białka od żółtek. Odłóż żółtka na bok. Białka należy pokroić w kostkę.
6. Uformujemy sałatkę na szerokich płaskich i pięknych talerzach za pomocą pierścieni do serwowania. Połóż jabłka pierwszą warstwą, posmaruj je majonezem.
7. Następną warstwą połóż kalmary, posmaruj również majonezem.
8. Następnie umieść marchewki, posmaruj majonezem , na wierzchu-białka, które również należy przykryć majonezem.
9. Ostatnią warstwą są żółtka, które należy pokruszyć lub zetrzeć na drobnej tarce.
10. Bardzo ostrożnie i powoli zdejmij pierścienie do serwowania.
schłodź sałatkę i możesz ją podać.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kałamarnica w puszkach - 105 kcal/100g