skład / składniki
metoda gotowania
najdłuższą rzeczą w przygotowaniu tej sałatki jest przygotowanie jajek. Aby skrócić czas pracy przy kolacji wieczorem, lepiej wcześniej ugotować jajka. Jednocześnie nie pozostawiaj ich do ostygnięcia na zewnątrz, nawet jeśli szybkie chłodzenie nie jest wymagane. Świeżo ugotowane jajka zanurzamy w lodowatej wodzie, aż całkowicie ostygną. W takim przypadku skorupa łatwo się z nich obierze, a jajka pozostaną nienaruszone, a pokrojone kawałki będą piękne.
przygotowanie sałatki nie wymaga specjalnych umiejętności, tylko krojenie potraw i dressing. Zaczynamy od jajek, kroimy w małą kostkę i przenosimy do głębokiej miski. Szynkę i ser również kroimy w kostkę. Najlepiej, jeśli cięcie nie jest zbyt duże, w takim przypadku sałatka będzie delikatna. Ten sam rozmiar kostek pomoże gotowemu naczyniu uzyskać reprezentacyjny wygląd na uroczyste wydarzenie.
Wrzuć marynowane grzyby do durszlaka i pozostaw trochę do spuszczenia, nadmiar płynu do sałatki nie jest potrzebny. Przed użyciem wskazane jest dodatkowe osuszenie oleju ręcznikami papierowymi, aby z pewnością wchłonąć nadmiar wilgoci. Przygotowane grzyby kroimy w kostkę, starając się, aby były równe i piękne.
z groszkiem postępujemy w ten sam sposób, odrzucamy na sito, a gdy płyn spłynie, suszymy serwetkami. Groszek i pokrojone grzyby wysyłamy do wspólnej miski z sałatką.
zielona cebula jest myta pod bieżącą wodą, suszona i drobno posiekana. Dodaj do sałatki. Dopraw solą i mielonym pieprzem do smaku, nie zaleca się stosowania innych przypraw, smak gotowej sałatki jest bogaty i wyraźny.
dodaj majonez i dobrze wymieszaj sałatkę. Wskazane jest zamknięcie go pokrywką i wysłanie do lodówki w celu schłodzenia przez co najmniej 30 minut. Następnie wyjmujemy z lodówki, układamy na pięknym talerzu, doprawiamy gałązką koperku i podajemy do stołu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Maślanka - 23 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g