Sałatka z marynowanymi masłem

urozmaic swoje zwykłe menu pyszną i piękną sałatką! Sałatka z marynowanymi masłem to pyszna uczta na każdą okazję, której przygotowanie zajmie mniej niż pół godziny. Piękne i smaczne danie, które nie tylko urozmaici menu, ale także ozdobi świąteczny stół, dodając mu jasnych kolorów.
NataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 11 g
tłuszcze 55 % 16 g
węglowodany 7 % 2 g
196 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

najdłuższą rzeczą w przygotowaniu tej sałatki jest przygotowanie jajek. Aby skrócić czas pracy przy kolacji wieczorem, lepiej wcześniej ugotować jajka. Jednocześnie nie pozostawiaj ich do ostygnięcia na zewnątrz, nawet jeśli szybkie chłodzenie nie jest wymagane. Świeżo ugotowane jajka zanurzamy w lodowatej wodzie, aż całkowicie ostygną. W takim przypadku skorupa łatwo się z nich obierze, a jajka pozostaną nienaruszone, a pokrojone kawałki będą piękne.

przygotowanie sałatki nie wymaga specjalnych umiejętności, tylko krojenie potraw i dressing. Zaczynamy od jajek, kroimy w małą kostkę i przenosimy do głębokiej miski. Szynkę i ser również kroimy w kostkę. Najlepiej, jeśli cięcie nie jest zbyt duże, w takim przypadku sałatka będzie delikatna. Ten sam rozmiar kostek pomoże gotowemu naczyniu uzyskać reprezentacyjny wygląd na uroczyste wydarzenie.

Wrzuć marynowane grzyby do durszlaka i pozostaw trochę do spuszczenia, nadmiar płynu do sałatki nie jest potrzebny. Przed użyciem wskazane jest dodatkowe osuszenie oleju ręcznikami papierowymi, aby z pewnością wchłonąć nadmiar wilgoci. Przygotowane grzyby kroimy w kostkę, starając się, aby były równe i piękne.

z groszkiem postępujemy w ten sam sposób, odrzucamy na sito, a gdy płyn spłynie, suszymy serwetkami. Groszek i pokrojone grzyby wysyłamy do wspólnej miski z sałatką.

zielona cebula jest myta pod bieżącą wodą, suszona i drobno posiekana. Dodaj do sałatki. Dopraw solą i mielonym pieprzem do smaku, nie zaleca się stosowania innych przypraw, smak gotowej sałatki jest bogaty i wyraźny.

dodaj majonez i dobrze wymieszaj sałatkę. Wskazane jest zamknięcie go pokrywką i wysłanie do lodówki w celu schłodzenia przez co najmniej 30 minut. Następnie wyjmujemy z lodówki, układamy na pięknym talerzu, doprawiamy gałązką koperku i podajemy do stołu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Maślanka - 23   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy