skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak solić grzyby miodowe na zimę w słoikach? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Lepiej jest wziąć świeże liście i koperek, ale nawet w postaci suszonej w ogóle nie tracą smaku. Jeśli nie lubisz żadnych przypraw, możesz je odrzucić lub zastąpić innymi. Moja rodzina nie lubi ziele angielskie, więc zwykle wkładam pieprz syczuański.
Krok 2:
Odetnij korzenie grzybów miodowych, dobrze umyj i pozwól wodzie całkowicie spłynąć. Moczę grzyby miodowe w zimnej, słonej wodzie przez 2-3 godziny, ale nie jest to konieczne. Szczególnie uważnie obserwuj, aby ziemia nie pozostała, ponieważ to z nią możesz przynieść chorobę zatrucie jadem kiełbasianym, która może być śmiertelna. A jeśli nadal nie jesteś pewien grzybów, lepiej odmówić, żaden grzyb nie jest wart ludzkiego życia.
Krok 3:
Włóż grzyby do garnka i przykryj zimną wodą. Posolić wodę (na 1 litr wody dodać 1 łyżkę soli) i gotować przez 30 minut. Następnie wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą, pozwól wodzie całkowicie spłynąć.
Krok 4:
W garnku z grubym dnem włóż wszystko do marynaty i wlej wodę. Weź grubo zmieloną sól, ponieważ łatwo jest przesolić drobną sól, a jodowana może spowodować eksplozję puszek. Umieść na średnim ogniu i zagotuj.
Krok 5:
Włóż gotowane grzyby do garnka i gotuj na małym ogniu, po ugotowaniu, przez 25 minut, gotowe grzyby powinny spaść na dno. Zdejmij z ognia i ostudź.
Krok 6:
Dokładnie umyj słoiki i pokrywki musztardą lub sodą oczyszczoną i dokładnie spłucz. Gotuj pokrywki przez 10 minut i sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Może to być para, piekarnik lub kuchenka mikrofalowa. Sterylizowałem w kuchence mikrofalowej przez 4 minuty, z pełną mocą, wlewając wodę o wysokości 2 centymetrów do słoików.
Krok 7:
Ułóż gotowe grzyby w słoikach, aby były całkowicie pokryte solanką i natychmiast zwiń. Przechowywać w lodówce lub piwnicy. Grzyby miodowe będą gotowe za 4 tygodnie.
Krok 8:
Smacznego.
przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i hacki życia o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Grzyby miodowe - 20 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Liście dębu - 0 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g