jak solić grzyby miodowe na zimę w słoikach

chrupiące, aromatyczne, bardzo smaczne! O wiele wygodniej jest przechowywać solone grzyby miodowe, ponieważ słoiki można przyjmować w różnych objętościach. Są idealne zarówno na rodzinny obiad, jak i na świąteczny stół.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 1 g
tłuszcze 33 % 1 g
węglowodany 33 % 1 g
12 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 28 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak solić grzyby miodowe na zimę w słoikach? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Lepiej jest wziąć świeże liście i koperek, ale nawet w postaci suszonej w ogóle nie tracą smaku. Jeśli nie lubisz żadnych przypraw, możesz je odrzucić lub zastąpić innymi. Moja rodzina nie lubi ziele angielskie, więc zwykle wkładam pieprz syczuański.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odetnij korzenie grzybów miodowych, dobrze umyj i pozwól wodzie całkowicie spłynąć. Moczę grzyby miodowe w zimnej, słonej wodzie przez 2-3 godziny, ale nie jest to konieczne. Szczególnie uważnie obserwuj, aby ziemia nie pozostała, ponieważ to z nią możesz przynieść chorobę zatrucie jadem kiełbasianym, która może być śmiertelna. A jeśli nadal nie jesteś pewien grzybów, lepiej odmówić, żaden grzyb nie jest wart ludzkiego życia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż grzyby do garnka i przykryj zimną wodą. Posolić wodę (na 1 litr wody dodać 1 łyżkę soli) i gotować przez 30 minut. Następnie wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą, pozwól wodzie całkowicie spłynąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W garnku z grubym dnem włóż wszystko do marynaty i wlej wodę. Weź grubo zmieloną sól, ponieważ łatwo jest przesolić drobną sól, a jodowana może spowodować eksplozję puszek. Umieść na średnim ogniu i zagotuj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż gotowane grzyby do garnka i gotuj na małym ogniu, po ugotowaniu, przez 25 minut, gotowe grzyby powinny spaść na dno. Zdejmij z ognia i ostudź.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie umyj słoiki i pokrywki musztardą lub sodą oczyszczoną i dokładnie spłucz. Gotuj pokrywki przez 10 minut i sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Może to być para, piekarnik lub kuchenka mikrofalowa. Sterylizowałem w kuchence mikrofalowej przez 4 minuty, z pełną mocą, wlewając wodę o wysokości 2 centymetrów do słoików.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż gotowe grzyby w słoikach, aby były całkowicie pokryte solanką i natychmiast zwiń. Przechowywać w lodówce lub piwnicy. Grzyby miodowe będą gotowe za 4 tygodnie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smacznego.

przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i hacki życia o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Grzyby miodowe - 20   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Liście dębu - 0   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy