skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kawior z cukinii z pomidorami przez maszynę do mięsa? Przygotuj składniki według listy. Cukinia lepiej jest używać dojrzałości mlecznej, gdy nie uformowały nasion, a miąższ jest delikatny, wtedy będzie mniej czyszczenia, wystarczy usunąć skórę. Ale przejrzałe warzywa są odpowiednie, jednak gotowanie zajmie więcej czasu.
Krok 2:
Cukinię umyj, obierz, usuń rdzeń z nasionami. Pokrój miąższ w kostkę. Przepuść cukinię przez maszynkę do mięsa z dyszą z najmniejszym grillem, możesz użyć zwykłej ręcznej maszynki do mięsa lub elektrycznej, w drugim przypadku proces będzie oczywiście szybszy.
Krok 3:
Umyj, obierz i zetrzyj marchewki lub przepuść je również przez maszynkę do mięsa. Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem lub przepuść przez maszynę do mięsa.
Krok 4:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Na oleju smażyć marchewki z cebulą, aż marchewki będą miękkie i przezroczyste, smażyć średnio około 10 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając łopatką, aby warzywa nie przypaliły się i nie zepsuły smaku gotowego produktu goryczką.
Krok 5:
Wyślij smażenie warzyw na patelnię z cukinią. Umyj pomidory, pokrój na kilka części, Wytnij miejsce mocowania łodygi, nie trzeba usuwać skórki z pomidorów, w każdym razie w gotowym produkcie wcale nie jest to odczuwalne. Przełóż pomidory przez maszynę do mięsa i włóż do reszty warzyw na patelnię.
Krok 6:
Postaw garnek z warzywami na ogniu, mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Musisz dusić na najniższym ogniu, ponieważ podczas duszenia masa warzyw zaczyna się mocno rozpryskiwać. Rondla nie można zamknąć pokrywką, ponieważ w przeciwnym razie warzywa zaczną się palić na dnie garnka, masę warzywną należy stale mieszać.
Krok 7:
Dodaj cukier, sól, koncentrat pomidorowy do rondla, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut. Z warzyw, zwłaszcza cukinii, wydziela się bardzo dużo soku, a wyzwaniem jest odparowanie całego tego płynu.
Krok 8:
Włóż do garnka kilka liści laurowych i kilka groszków czarnego pieprzu, czosnek przepuszczony przez prasę. Mieszaj i gotuj warzywa przez około 20 minut. Następnie usuń liść laurowy, Usuń test wystarczalności cukru i soli do smaku, wlej ocet. Wymieszaj, wyłącz ogień.
Krok 9:
Ułóż kawior z cukinii we wcześniej wysterylizowanych słoikach w dogodny dla Ciebie sposób. Przykryj słoiki pokrywkami i sterylizuj je w łaźni wodnej przez około 8 minut, słoiki o pojemności 0, 5 litra. Smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g