kawior z cukinii z pomidorami przez maszynę do mięsa

prosta przekąska-cukinia z pomidorami przez maszynę do mięsa! Kawior z cukinii zgodnie z tym przepisem przypomina smak produktu sklepowego z czasów radzieckich, tak delikatny, pachnący i przyjemną lekką kwaskowatością na podniebieniu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 67 % 8 g
55 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kawior z cukinii z pomidorami przez maszynę do mięsa? Przygotuj składniki według listy. Cukinia lepiej jest używać dojrzałości mlecznej, gdy nie uformowały nasion, a miąższ jest delikatny, wtedy będzie mniej czyszczenia, wystarczy usunąć skórę. Ale przejrzałe warzywa są odpowiednie, jednak gotowanie zajmie więcej czasu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukinię umyj, obierz, usuń rdzeń z nasionami. Pokrój miąższ w kostkę. Przepuść cukinię przez maszynkę do mięsa z dyszą z najmniejszym grillem, możesz użyć zwykłej ręcznej maszynki do mięsa lub elektrycznej, w drugim przypadku proces będzie oczywiście szybszy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj, obierz i zetrzyj marchewki lub przepuść je również przez maszynkę do mięsa. Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem lub przepuść przez maszynę do mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Na oleju smażyć marchewki z cebulą, aż marchewki będą miękkie i przezroczyste, smażyć średnio około 10 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając łopatką, aby warzywa nie przypaliły się i nie zepsuły smaku gotowego produktu goryczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij smażenie warzyw na patelnię z cukinią. Umyj pomidory, pokrój na kilka części, Wytnij miejsce mocowania łodygi, nie trzeba usuwać skórki z pomidorów, w każdym razie w gotowym produkcie wcale nie jest to odczuwalne. Przełóż pomidory przez maszynę do mięsa i włóż do reszty warzyw na patelnię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Postaw garnek z warzywami na ogniu, mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Musisz dusić na najniższym ogniu, ponieważ podczas duszenia masa warzyw zaczyna się mocno rozpryskiwać. Rondla nie można zamknąć pokrywką, ponieważ w przeciwnym razie warzywa zaczną się palić na dnie garnka, masę warzywną należy stale mieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj cukier, sól, koncentrat pomidorowy do rondla, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut. Z warzyw, zwłaszcza cukinii, wydziela się bardzo dużo soku, a wyzwaniem jest odparowanie całego tego płynu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż do garnka kilka liści laurowych i kilka groszków czarnego pieprzu, czosnek przepuszczony przez prasę. Mieszaj i gotuj warzywa przez około 20 minut. Następnie usuń liść laurowy, Usuń test wystarczalności cukru i soli do smaku, wlej ocet. Wymieszaj, wyłącz ogień.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż kawior z cukinii we wcześniej wysterylizowanych słoikach w dogodny dla Ciebie sposób. Przykryj słoiki pokrywkami i sterylizuj je w łaźni wodnej przez około 8 minut, słoiki o pojemności 0, 5 litra. Smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy