Sałatka Cesarska

Sałatka z naleśnikami jajecznymi jest pyszna i prosta. Bardzo smaczna i oryginalna sałatka z niewielką ilością składników. Idealny zarówno na świąteczny stół, jak i na zwykły rodzinny posiłek. Marynowana cebula dodaje przyjemnej pikantności, a gotowany kurczak i omlet zapewniają delikatny smak.
AlinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 12 g
tłuszcze 54 % 19 g
węglowodany 11 % 4 g
218 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przygotowania sałatki Cesarskiej potrzebne są następujące składniki: piersi z kurczaka, cebula, jajka, majonez, cukier, olej słonecznikowy, sól kuchenna, ocet, a do dekoracji świeża pietruszka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj pierś z kurczaka do miękkości i pokrój na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marynuj cebulę. Aby to zrobić, dodaj ocet, cukier i sól do cebuli. Wymieszaj, lekko ściśnij cebulę rękami. Pozostaw na 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij jajko i olej słonecznikowy w misce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z powstałej mieszanki jajecznej pieczemy dwa cienkie naleśniki. Naleśniki piecze się bardzo szybko: nie więcej niż minutę z pierwszej strony i 30 sekund z drugiej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Naleśniki kroimy w paski. Dla wygody naleśnik można zwinąć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zaczynamy formować sałatkę. Pierwsza warstwa to połowa pokrojonej piersi z kurczaka. Posmaruj warstwę majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Drugą warstwą kładziemy cebulę marynowaną w półpierścieniach. Na wierzchu posmaruj cebulę majonezem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż drugą połowę piersi z kurczaka. Nie zapomnij posmarować majonezem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    A ostatnią warstwą są naleśniki. Nie użyjemy majonezu. Udekoruj sałatkę pietruszką. Podajemy do stołu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy