skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przygotowania sałatki Cesarskiej potrzebne są następujące składniki: piersi z kurczaka, cebula, jajka, majonez, cukier, olej słonecznikowy, sól kuchenna, ocet, a do dekoracji świeża pietruszka.
Krok 2:
Gotuj pierś z kurczaka do miękkości i pokrój na małe kawałki.
Krok 3:
Pokrój cebulę w półpierścienie.
Krok 4:
Marynuj cebulę. Aby to zrobić, dodaj ocet, cukier i sól do cebuli. Wymieszaj, lekko ściśnij cebulę rękami. Pozostaw na 10 minut.
Krok 5:
Ubij jajko i olej słonecznikowy w misce.
Krok 6:
Z powstałej mieszanki jajecznej pieczemy dwa cienkie naleśniki. Naleśniki piecze się bardzo szybko: nie więcej niż minutę z pierwszej strony i 30 sekund z drugiej.
Krok 7:
Naleśniki kroimy w paski. Dla wygody naleśnik można zwinąć.
Krok 8:
Zaczynamy formować sałatkę. Pierwsza warstwa to połowa pokrojonej piersi z kurczaka. Posmaruj warstwę majonezem.
Krok 9:
Drugą warstwą kładziemy cebulę marynowaną w półpierścieniach. Na wierzchu posmaruj cebulę majonezem.
Krok 10:
Połóż drugą połowę piersi z kurczaka. Nie zapomnij posmarować majonezem.
Krok 11:
A ostatnią warstwą są naleśniki. Nie użyjemy majonezu. Udekoruj sałatkę pietruszką. Podajemy do stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g