skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę Paramonicha na zimę? Przygotuj produkty według listy. Dobrze umyj i osusz warzywa. Sterylizuj słoiki na jeden ze sposobów: w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej, w piekarniku. Używam piekarnika. Opłucz szklane słoiki roztworem sody, włóż je do piekarnika wilgotną szyjką do dołu. Umyj pokrywki i zagotuj. Jeśli są blaszane, możesz umieścić je na ruszcie w piekarniku. W piekarniku sterylizuj słoiki o pojemności 1 litra przez około 15 minut.
Krok 2:
Umyj i zetrzyj umytą marchewkę na średniej tarce.
Krok 3:
Pokrój pomidory w dużą kostkę lub plasterki, Usuń szypułki.
Krok 4:
Papryka lepiej jest wziąć różne kolory, aby poprawić kolorystykę przedmiotu obrabianego. Pokrój paprykę na pół, usuń łodygę z nasionami. Pokrój paprykę w paski. Papryka powinna być mięsista-jeśli to możliwe.
Krok 5:
Obierz i pokrój cebulę na połówki pierścieni.
Krok 6:
Cukinia lepiej jest brać Młode, wtedy nie trzeba usuwać z nich rdzenia z nasionami i usuwać skórki. Jeśli warzywa są bardziej dojrzałe, obierz je i usuń nasiona. Cukinię pokrój w małe plasterki lub kostkę, jak chcesz.
Krok 7:
Przenieś wszystkie przygotowane warzywa do głębokiego garnka z grubym dnem i bokami. Dodaj przyprawy: sól i cukier. Wlej olej roślinny. Wymieszaj i podpal. Gotuj warzywa na średnim ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 8:
Pod koniec gotowania sałatki wlej ocet stołowy 9% do rondla. Gdy mieszanina się zagotuje, wyłącz ogrzewanie. Jeszcze raz wymieszaj warzywa. Ułóż gorącą sałatkę w wysterylizowanych słoikach, wypełniając je ciasno, aż do wieszaków.
Krok 9:
Zwiń słoiki pokrywkami. Sterylizacja przedmiotu obrabianego w słoikach nie jest konieczna. Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń w ciepły koc i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Przechowywać w spiżarni. Smacznego!
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g