Sałatka na zimę Paramonicha

z najprostszych i najtańszych produktów, szybko i smacznie! Sałatka o nietypowej nazwie Paramonicha to świetny sposób na dodanie warzyw zebranych lub zakupionych w szczycie sezonu. Po prostu je kroisz, gotujesz i zwijasz w słoiki. Zimą ta przekąska doskonale uzupełni gorące mięso z ziemniakami lub owsianką.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 67 % 12 g
97 kcal
IG: 46 / 0 / 54

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę Paramonicha na zimę? Przygotuj produkty według listy. Dobrze umyj i osusz warzywa. Sterylizuj słoiki na jeden ze sposobów: w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej, w piekarniku. Używam piekarnika. Opłucz szklane słoiki roztworem sody, włóż je do piekarnika wilgotną szyjką do dołu. Umyj pokrywki i zagotuj. Jeśli są blaszane, możesz umieścić je na ruszcie w piekarniku. W piekarniku sterylizuj słoiki o pojemności 1 litra przez około 15 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i zetrzyj umytą marchewkę na średniej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój pomidory w dużą kostkę lub plasterki, Usuń szypułki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Papryka lepiej jest wziąć różne kolory, aby poprawić kolorystykę przedmiotu obrabianego. Pokrój paprykę na pół, usuń łodygę z nasionami. Pokrój paprykę w paski. Papryka powinna być mięsista-jeśli to możliwe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz i pokrój cebulę na połówki pierścieni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cukinia lepiej jest brać Młode, wtedy nie trzeba usuwać z nich rdzenia z nasionami i usuwać skórki. Jeśli warzywa są bardziej dojrzałe, obierz je i usuń nasiona. Cukinię pokrój w małe plasterki lub kostkę, jak chcesz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś wszystkie przygotowane warzywa do głębokiego garnka z grubym dnem i bokami. Dodaj przyprawy: sól i cukier. Wlej olej roślinny. Wymieszaj i podpal. Gotuj warzywa na średnim ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pod koniec gotowania sałatki wlej ocet stołowy 9% do rondla. Gdy mieszanina się zagotuje, wyłącz ogrzewanie. Jeszcze raz wymieszaj warzywa. Ułóż gorącą sałatkę w wysterylizowanych słoikach, wypełniając je ciasno, aż do wieszaków.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zwiń słoiki pokrywkami. Sterylizacja przedmiotu obrabianego w słoikach nie jest konieczna. Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń w ciepły koc i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Przechowywać w spiżarni. Smacznego!

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy