skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do zbioru fasoli na zimę. Weźmy świeże warzywa: marchew, pomidory, paprykę, fasolę, a także przyprawy. Taka sałatka to świetny sposób na dodanie warzyw "nieproduktywnych", niezbyt pięknych pomidorów, papryki i dużej marchewki. Fasola lepiej używać dojrzałości mlecznej, bardziej dojrzałe mają twardą skorupę.
Krok 2:
Wyciągamy fasolę ze strąków.
Krok 3:
Napełnij je zimną wodą, podpal, zagotuj, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 15 minut. Następnie spuść wodę, napełnij czystą zimną wodą, gotuj ponownie przez 15 minut i spuść wodę. I powtórz tę procedurę jeszcze raz.
Krok 4:
Podczas gotowania fasoli przygotuj resztę warzyw. Paprykę myjemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy z łodygi i nasion. Pokrój w paski.
Krok 5:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce.
Krok 6:
Umyj pomidory, pokrój w kostkę. Lepiej jest brać pomidory niezbyt dojrzałe i twarde, aby nie zamieniły się w koncentrat pomidorowy podczas gotowania sałatki.
Krok 7:
Fasola gotowana trzy razy przez 15 minut jest gotowa do dalszego przetwarzania, spuszczamy z nich wodę przez durszlak. Powinny zniknąć specyficzny zapach, a same staną się miękkie. Włóż fasolę i resztę warzyw do dużego metalowego pojemnika. Dodaj cukier i sól, czarny pieprz, ocet, olej roślinny, wodę, wymieszaj i umieść na średnim ogniu.
Krok 8:
Gotuj przez około godzinę, mieszając od czasu do czasu, aby warzywa się nie przypaliły. W międzyczasie sterylizujemy słoiki. Można to zrobić w łaźni wodnej lub w piekarniku, dla kogo jest to wygodne.
Krok 9:
Usuń próbkę, płyn powinien prawie wyparować. Jeśli marchewki stały się miękkie, zdejmij pojemnik z ognia. Kładziemy gorącą sałatkę w słoikach, zwijamy je lub skręcamy sterylizowanymi pokrywkami. Odwróć słoiki do góry nogami, przykryj kocem i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Słoiki z fasolą przechowujemy na zimę w chłodnym miejscu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Fasola zielona - 33 kcal/100g
- Fasola - 33 kcal/100g