Fasola na zimę

pyszna sałatka z fasoli na zimę! Istnieje wiele różnych sposobów przygotowania fasoli na zimę. Jednym z najprostszych jest suszenie lub zamrażanie, ale zimą gotowanie lub danie z suszonych lub mrożonych ziaren kakaowych zajmie dużo czasu i okaże się niezbyt smaczne. sałatki z fasolą na zimę są znacznie ciekawsze i smaczniejsze. Istnieje wiele opcji przepisów na sałatki i przekąski na zimę z fasolą, możesz zmieniać skład składników sałatki w zależności od dostępności i smaku, z wyjątkiem fasoli.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 3 g
tłuszcze 32 % 6 g
węglowodany 53 % 10 g
98 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do zbioru fasoli na zimę. Weźmy świeże warzywa: marchew, pomidory, paprykę, fasolę, a także przyprawy. Taka sałatka to świetny sposób na dodanie warzyw "nieproduktywnych", niezbyt pięknych pomidorów, papryki i dużej marchewki. Fasola lepiej używać dojrzałości mlecznej, bardziej dojrzałe mają twardą skorupę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyciągamy fasolę ze strąków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij je zimną wodą, podpal, zagotuj, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 15 minut. Następnie spuść wodę, napełnij czystą zimną wodą, gotuj ponownie przez 15 minut i spuść wodę. I powtórz tę procedurę jeszcze raz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania fasoli przygotuj resztę warzyw. Paprykę myjemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy z łodygi i nasion. Pokrój w paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pomidory, pokrój w kostkę. Lepiej jest brać pomidory niezbyt dojrzałe i twarde, aby nie zamieniły się w koncentrat pomidorowy podczas gotowania sałatki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Fasola gotowana trzy razy przez 15 minut jest gotowa do dalszego przetwarzania, spuszczamy z nich wodę przez durszlak. Powinny zniknąć specyficzny zapach, a same staną się miękkie. Włóż fasolę i resztę warzyw do dużego metalowego pojemnika. Dodaj cukier i sól, czarny pieprz, ocet, olej roślinny, wodę, wymieszaj i umieść na średnim ogniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotuj przez około godzinę, mieszając od czasu do czasu, aby warzywa się nie przypaliły. W międzyczasie sterylizujemy słoiki. Można to zrobić w łaźni wodnej lub w piekarniku, dla kogo jest to wygodne.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Usuń próbkę, płyn powinien prawie wyparować. Jeśli marchewki stały się miękkie, zdejmij pojemnik z ognia. Kładziemy gorącą sałatkę w słoikach, zwijamy je lub skręcamy sterylizowanymi pokrywkami. Odwróć słoiki do góry nogami, przykryj kocem i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Słoiki z fasolą przechowujemy na zimę w chłodnym miejscu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Fasola zielona - 33   kcal/100g
  • Fasola - 33   kcal/100g

Podobne przepisy