dżem ananasowy

smakosze zostaną zaatakowani! Podbij serca swoich bliskich od pierwszej łyżki! Łatwość przygotowania Bardzo smaczny i oryginalny dżem ananasowy. Możesz go ugotować o każdej porze roku lub możesz zaopatrzyć się w przyszłości, zamykając go w słoikach.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 30 g
121 kcal
IG: 0 / 13 / 87

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 D 9 h
przepis na dżem ananasowy jest podobny do każdego innego dżemu, więc przygotowanie go nie będzie trudne.
ananasy należy obrać, a następnie pokroić na kawałki o wymaganej wielkości.
powstałe plastry wkładamy do rondla, najlepiej emaliowanego.
z cukru i wody należy zrobić syrop cukrowy.
napełnij nasze ananasy gotowym syropem i odstaw na 8 godzin (lub po prostu pozostaw na noc).
następnie odsącz syrop, zagotuj i ponownie zalej nim ananasy.
umieść mieszaninę na kuchence i gotuj dżem ananasowy, aż będzie całkowicie ugotowany na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
dżem ananasowy wciąż gorący wlewamy do suchych, czystych słoików i zamykamy pokrywkami.
Odwróć zamknięte puszki i pozostaw w ciepłym miejscu, przykrytym kocem.
dżem jest całkowicie gotowy po dniu.
dżem ananasowy jest dość gęsty i może być używany jako nadzienie do ciast i bułek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy