dżem ananasowy
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
przepis na dżem ananasowy jest podobny do każdego innego dżemu, więc przygotowanie go nie będzie trudne.
ananasy należy obrać, a następnie pokroić na kawałki o wymaganej wielkości.
powstałe plastry wkładamy do rondla, najlepiej emaliowanego.
z cukru i wody należy zrobić syrop cukrowy.
napełnij nasze ananasy gotowym syropem i odstaw na 8 godzin (lub po prostu pozostaw na noc).
następnie odsącz syrop, zagotuj i ponownie zalej nim ananasy.
umieść mieszaninę na kuchence i gotuj dżem ananasowy, aż będzie całkowicie ugotowany na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
dżem ananasowy wciąż gorący wlewamy do suchych, czystych słoików i zamykamy pokrywkami.
Odwróć zamknięte puszki i pozostaw w ciepłym miejscu, przykrytym kocem.
dżem jest całkowicie gotowy po dniu.
dżem ananasowy jest dość gęsty i może być używany jako nadzienie do ciast i bułek.
ananasy należy obrać, a następnie pokroić na kawałki o wymaganej wielkości.
powstałe plastry wkładamy do rondla, najlepiej emaliowanego.
z cukru i wody należy zrobić syrop cukrowy.
napełnij nasze ananasy gotowym syropem i odstaw na 8 godzin (lub po prostu pozostaw na noc).
następnie odsącz syrop, zagotuj i ponownie zalej nim ananasy.
umieść mieszaninę na kuchence i gotuj dżem ananasowy, aż będzie całkowicie ugotowany na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
dżem ananasowy wciąż gorący wlewamy do suchych, czystych słoików i zamykamy pokrywkami.
Odwróć zamknięte puszki i pozostaw w ciepłym miejscu, przykrytym kocem.
dżem jest całkowicie gotowy po dniu.
dżem ananasowy jest dość gęsty i może być używany jako nadzienie do ciast i bułek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g