dżem z czerwonej porzeczki z pomarańczą

smaczne i zdrowe. Dzieci będą zachwycone! Która z nas w dzieciństwie mama / babcia nie była przekonana o korzyściach płynących z czerwonej porzeczki? Latem jedliśmy tę" korzyść " bezpośrednio z krzaka. A zimą podawano nam go w postaci słodkiego dżemu z różowymi piankami. Ale nasze dzieci i wnuki nie będą już zaskoczone prostym dżemem. Więc zróbmy to niezwykłe! Połączmy w nim pachnące lato z cytrusową zimą. Porzeczka i pomarańcza. I będziemy jeść witaminy dużą łyżką!
WieruńczykAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 40 g
158 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 D 2 h 30 min

porzeczki oczyścić, & nbsp;posortować i umyć przez durszlak. Wysuszyć.

umyte pomarańcze pokroić na małe kawałki wraz ze skórką.& nbsp;zmiel pomarańcze i zmiel jagody w maszynce do mięsa lub kombajnie.

Połącz porzeczki, pomarańcze, cukier, wymieszaj. Pozostaw na pół godziny, aby granulowany cukier całkowicie rozpuścił się w soku.

ponownie pokonaj masę jagodowo-owocową blenderem, aby mieszanina była jednorodna.

na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, mieszając. Nie gotować! W przeciwnym razie dżem stanie się gorszy pod względem witamin i składników odżywczych.

po ostygnięciu dżem z czerwonej porzeczki z pomarańczą przenieś & nbsp;do wysterylizowanych słoików i przechowuj w lodówce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Porzeczka czerwona - 39   kcal/100g

Podobne przepisy