kwas chlebowy bez przecedzania na drożdżach i słodach

orzeźwiający napój dla rodziny w najgorętszy dzień! Proponuję przygotować pyszny kwas chlebowy ze słodu na drożdżach bez filtrowania. Taki napój doskonale ugasi pragnienie w gorącym sezonie.
SvetlayaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 9 g
37 kcal
IG: 22 / 0 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź następujące składniki: wodę, suche drożdże, cukier, Słód żytni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zagotuj wodę. Zdjąć z ognia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej Słód żytni do gorącej wody. Dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. Schłodzić do 35-38 stopni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej około 150 ml ciepłego roztworu i rozpuść drożdże. Wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W ciepłym roztworze rozpuść cukier, który dostosuj do swoich upodobań.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej roztwór drożdży. Dobrze wymieszaj. Pozostaw na jeden dzień w temperaturze pokojowej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po butelkowaniu, zamknij pokrywkę i wyślij do lodówki na kolejny 1 dzień, jeśli wytrzymasz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kwas chlebowy ze słodu żytniego jest gotowy w domu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Słód - 361   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy