kwas chlebowy bez przecedzania na drożdżach i słodach
skład / składniki
25
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź następujące składniki: wodę, suche drożdże, cukier, Słód żytni.
Krok 2:
Zagotuj wodę. Zdjąć z ognia.
Krok 3:
Wlej Słód żytni do gorącej wody. Dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. Schłodzić do 35-38 stopni.
Krok 4:
Wlej około 150 ml ciepłego roztworu i rozpuść drożdże. Wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut.
Krok 5:
W ciepłym roztworze rozpuść cukier, który dostosuj do swoich upodobań.
Krok 6:
Wlej roztwór drożdży. Dobrze wymieszaj. Pozostaw na jeden dzień w temperaturze pokojowej.
Krok 7:
Po butelkowaniu, zamknij pokrywkę i wyślij do lodówki na kolejny 1 dzień, jeśli wytrzymasz.
Krok 8:
Kwas chlebowy ze słodu żytniego jest gotowy w domu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Słód - 361 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g