skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na zupę jarzynową. W razie potrzeby zestaw warzyw można zmienić według smaku i dostępności. Aby uzyskać mniej kaloryczną zupę dietetyczną, lepiej dodać cukinię do zestawu warzyw i odwrotnie, wykluczyć ziemniaki. A do codziennego menu lepiej ugotować zupę z ziemniakami, okaże się obfita i pożywna nawet bez mięsa w kompozycji. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, aby szybciej się ugotowały.
Krok 2:
Umyj marchewki, obierz i pokrój na duże kawałki lub koła. Obierz cebulę z łuski i pokrój na kilka części.
Krok 3:
Myjemy cukinię, jeśli jego skóra jest już szorstka, usuwamy miąższ z nasionami, kroimy cukinię w kostkę. Młodą cukinię można pokroić razem ze skórką.
Krok 4:
Aby dodać specjalny smak do zupy, możesz dodać kawałek świeżej dyni, dzięki czemu zupa będzie jeszcze zdrowsza. Dla smaku możesz dodać kolejny ząbek czosnku.
Krok 5:
Ziemniaki i marchewki wkładamy do rondla, napełniamy wodą i podpalamy. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego, gotuj warzywa przez około 10 minut. Następnie opuszczamy pozostałe warzywa na patelnię: cebulę, cukinię i dynię, warzywa te potrzebują mniej czasu na gotowanie i aby zachowały więcej witamin, lepiej ich nie trawić i nie wkładać od razu do garnka z ziemniakami.
Krok 6:
Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut. Dodaj sól, czarny pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i posiekany czosnek do smaku. Wymieszaj, trzymaj w ogniu przez kolejne kilka minut. Wyłącz ogień. Odsącz część bulionu. Warzywa z resztą bulionu za pomocą blendera zamieniamy w puree.
Krok 7:
Jeśli zupa puree okazała się zbyt gęsta, dodaj trochę więcej pozostawionego bulionu warzywnego. Zupę kładziemy na ogniu, gotujemy, mieszając, wyłączamy ogień. Zupa jest gotowa. W razie potrzeby podajemy go do stołu ze śmietaną i krakersami. Smacznego!
zupa puree jest dość popularnym daniem w instytucjach dla dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym. Po pierwsze, wiele dzieci nie lubi niektórych warzyw, które często dodaje się do zupy, zaczyna je wyciągać z kubka, a ten sposób gotowania zupy uniemożliwia to. Ponadto w postaci posiekanej nie widać, jakie warzywa są zawarte w naczyniu, dzieci nie zawsze mogą określić obecność niekochanych produktów w zupie. Po drugie, zupy puree są bardzo przydatne, są zawarte w menu w szpitalach dla osób z chorobami przewodu pokarmowego, a nawet na stole dietetycznym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g