gęsta zupa puree z dyni i ziemniaków

pyszne i zdrowe danie dla dorosłych i dzieci! Gęsta zupa puree z dynią, cukinią i ziemniakami pasuje do prawie wszystkich ograniczeń żywieniowych. Można go podawać dzieciom i osobom starszym - jest bogaty, sycący, lekki i zdrowy.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 13 % 2 g
węglowodany 73 % 11 g
61 kcal
IG: 91 / 0 / 9

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na zupę jarzynową. W razie potrzeby zestaw warzyw można zmienić według smaku i dostępności. Aby uzyskać mniej kaloryczną zupę dietetyczną, lepiej dodać cukinię do zestawu warzyw i odwrotnie, wykluczyć ziemniaki. A do codziennego menu lepiej ugotować zupę z ziemniakami, okaże się obfita i pożywna nawet bez mięsa w kompozycji. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, aby szybciej się ugotowały.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj marchewki, obierz i pokrój na duże kawałki lub koła. Obierz cebulę z łuski i pokrój na kilka części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Myjemy cukinię, jeśli jego skóra jest już szorstka, usuwamy miąższ z nasionami, kroimy cukinię w kostkę. Młodą cukinię można pokroić razem ze skórką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby dodać specjalny smak do zupy, możesz dodać kawałek świeżej dyni, dzięki czemu zupa będzie jeszcze zdrowsza. Dla smaku możesz dodać kolejny ząbek czosnku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ziemniaki i marchewki wkładamy do rondla, napełniamy wodą i podpalamy. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego, gotuj warzywa przez około 10 minut. Następnie opuszczamy pozostałe warzywa na patelnię: cebulę, cukinię i dynię, warzywa te potrzebują mniej czasu na gotowanie i aby zachowały więcej witamin, lepiej ich nie trawić i nie wkładać od razu do garnka z ziemniakami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut. Dodaj sól, czarny pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i posiekany czosnek do smaku. Wymieszaj, trzymaj w ogniu przez kolejne kilka minut. Wyłącz ogień. Odsącz część bulionu. Warzywa z resztą bulionu za pomocą blendera zamieniamy w puree.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeśli zupa puree okazała się zbyt gęsta, dodaj trochę więcej pozostawionego bulionu warzywnego. Zupę kładziemy na ogniu, gotujemy, mieszając, wyłączamy ogień. Zupa jest gotowa. W razie potrzeby podajemy go do stołu ze śmietaną i krakersami. Smacznego!

zupa puree jest dość popularnym daniem w instytucjach dla dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym. Po pierwsze, wiele dzieci nie lubi niektórych warzyw, które często dodaje się do zupy, zaczyna je wyciągać z kubka, a ten sposób gotowania zupy uniemożliwia to. Ponadto w postaci posiekanej nie widać, jakie warzywa są zawarte w naczyniu, dzieci nie zawsze mogą określić obecność niekochanych produktów w zupie. Po drugie, zupy puree są bardzo przydatne, są zawarte w menu w szpitalach dla osób z chorobami przewodu pokarmowego, a nawet na stole dietetycznym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy