skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę z warzywami, pomidorami i kukurydzą w puszkach? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Pomidory można wziąć zwykłe lub wiśniowe. Jeśli to możliwe, używaj różnych kolorów papryki, wtedy twoja zupa okaże się bardzo jasna i apetyczna. Jeśli chcesz uzyskać pikantne pierwsze danie, włącz chili do składników.
Krok 2:
Obierz ziemniaki, cebulę, marchewkę i czosnek. Paprykę przekrój na pół i usuń nasiona z rdzeniem. Opłucz wszystkie warzywa i zioła w zimnej wodzie.
Krok 3:
Pokrój ziemniaki w drobną kostkę. Ogólnie rzecz biorąc, metoda cięcia może być dowolna według własnego uznania.
Krok 4:
Posiekaj cebulę, marchewkę i paprykę na małe kwadraty.
Krok 5:
Rozgrzej rafinowany olej roślinny na patelni. Wyślij cebulę, marchewkę i paprykę do smażenia. Jeśli używasz chili, dodaj je również. Gotuj na dużym ogniu, mieszając, aż warzywa będą miękkie. Zajmie ci to około 10 minut.
Krok 6:
Pokrój pomidory w kostkę. Zwykle używam zwykłych pomidorów i kilku wiśni. W razie potrzeby usuń wcześniej skórkę z pomidorów.
Krok 7:
Wyślij pomidory do smażenia. Dodaj koncentrat pomidorowy i drobno posiekany czosnek. Zamiast koncentratu pomidorowego dopuszczalne jest stosowanie sosu pomidorowego, keczupu lub domowej roboty Adjiki.
Krok 8:
Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Od czasu do czasu mieszaj warzywa, aby nic się nie przypaliło. Pomidory dadzą sok i uzyskają aromatyczny sos warzywny.
Krok 9:
Wyślij ziemniaki do bulionu. Umieść rondel na kuchence, zagotuj na dużym ogniu, zmniejsz płomień i gotuj pod zamkniętą pokrywką przez około 10-15 minut (aż ziemniaki będą całkowicie ugotowane). Zamiast bulionu możesz użyć zwykłej wody, wtedy otrzymasz wspaniałą wersję chudej zupy.
Krok 10:
Gdy ziemniaki będą gotowe, Wyślij do garnka smażenie warzyw, kukurydzę i liść laurowy. Sól do smaku. Doprowadzić na dużym ogniu do wrzenia, następnie zdjąć garnek z ognia i pozostawić na co najmniej 15-20 minut.
Krok 11:
Podczas serwowania posyp zupę drobno posiekanymi ziołami i mielonym ziele angielskie.
smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g