Zupa jarzynowa z pomidorami i kukurydzą

Jasna, obfita, niesamowicie pyszna zupa jarzynowa! Zupa pomidorowa z warzywami i kukurydzą to świetna opcja na pierwsze danie na każdy dzień. Możesz wziąć dowolny bulion do przepisu. Jeśli zrobisz zupę na zwykłej wodzie, nadal będzie pyszna, bogata i aromatyczna!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 60 % 6 g
52 kcal
IG: 83 / 17 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę z warzywami, pomidorami i kukurydzą w puszkach? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Pomidory można wziąć zwykłe lub wiśniowe. Jeśli to możliwe, używaj różnych kolorów papryki, wtedy twoja zupa okaże się bardzo jasna i apetyczna. Jeśli chcesz uzyskać pikantne pierwsze danie, włącz chili do składników.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki, cebulę, marchewkę i czosnek. Paprykę przekrój na pół i usuń nasiona z rdzeniem. Opłucz wszystkie warzywa i zioła w zimnej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ziemniaki w drobną kostkę. Ogólnie rzecz biorąc, metoda cięcia może być dowolna według własnego uznania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj cebulę, marchewkę i paprykę na małe kwadraty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej rafinowany olej roślinny na patelni. Wyślij cebulę, marchewkę i paprykę do smażenia. Jeśli używasz chili, dodaj je również. Gotuj na dużym ogniu, mieszając, aż warzywa będą miękkie. Zajmie ci to około 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój pomidory w kostkę. Zwykle używam zwykłych pomidorów i kilku wiśni. W razie potrzeby usuń wcześniej skórkę z pomidorów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij pomidory do smażenia. Dodaj koncentrat pomidorowy i drobno posiekany czosnek. Zamiast koncentratu pomidorowego dopuszczalne jest stosowanie sosu pomidorowego, keczupu lub domowej roboty Adjiki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Od czasu do czasu mieszaj warzywa, aby nic się nie przypaliło. Pomidory dadzą sok i uzyskają aromatyczny sos warzywny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyślij ziemniaki do bulionu. Umieść rondel na kuchence, zagotuj na dużym ogniu, zmniejsz płomień i gotuj pod zamkniętą pokrywką przez około 10-15 minut (aż ziemniaki będą całkowicie ugotowane). Zamiast bulionu możesz użyć zwykłej wody, wtedy otrzymasz wspaniałą wersję chudej zupy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy ziemniaki będą gotowe, Wyślij do garnka smażenie warzyw, kukurydzę i liść laurowy. Sól do smaku. Doprowadzić na dużym ogniu do wrzenia, następnie zdjąć garnek z ognia i pozostawić na co najmniej 15-20 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podczas serwowania posyp zupę drobno posiekanymi ziołami i mielonym ziele angielskie.

smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. 

jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy