gęsta zupa z kaczki domowej z warzywami na ognisku

aromatyczny, bogaty, sycący i najsmaczniejszy! Co niezwykłego i ciekawego można ugotować w naturze? Na pikniku lub w kraju ugotuj zupę z kaczki z warzywami w kotle. Zaskoczy Ciebie i gości swoim bogatym, oszałamiającym smakiem!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 7 g
tłuszcze 54 % 15 g
węglowodany 21 % 6 g
182 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę z kaczki z warzywami w kotle na ognisku? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Zamiast kaczki możesz wziąć kurczaka, indyka lub inne mięso. Więc skub kaczkę, wypatrosz i usuń resztki piór. Dobrze umyj tuszę i osusz papierowymi serwetkami. Jeśli masz zamrożoną kaczkę, wyjmij ją z zamrażarki i rozmrażaj w temperaturze pokojowej, aż do całkowitego rozmrożenia. Pokrój kaczkę na małe porcje.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli używasz dojrzałej cukinii, obierz ją i usuń środek nasionami. Młode cukinie można pozostawić bez zmian. Obierz cebulę i czosnek. Paprykę przekrój na pół i usuń rdzeń z nasionami. Obierz ziemniaki. Opłucz wszystkie warzywa w czystej zimnej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój pomidory w kostkę. W razie potrzeby usuń skórki z pomidorów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj cebulę, cukinię w drobną kostkę i posiekaj paprykę w półpierścienie lub kwadraty, jak zwykle.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozpal ognisko, Ustaw kocioł. Gdy kocioł się rozgrzeje, wlej olej roślinny. Zalej krawędzie kotła gorącym olejem łyżką cedzakową.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij cebulę i paprykę do wrzącego oleju. Smażyć, aż cebula się zrumieni. Wyjmij warzywa łyżką cedzakową z kotła.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij cukinię do smażenia. Gotuj, aż cukinia będzie miękka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij je z kotła do cebuli i pieprzu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następna jest kolejka mięsa. Wyślij go do pachnącego oleju.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smażyć na złoty kolor. Sól do smaku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Napełnij mięso wodą, aby całkowicie pokryło wszystkie kawałki. Doprowadź do wrzenia na silnym płomieniu, a następnie usuń kilka kłód spod kotła i gotuj kaczkę pod zamkniętą pokrywką, aż będzie prawie gotowa (zajmie to około 40 minut).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki do kotła. Dusić, aż ziemniaki będą gotowe.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyślij wszystkie smażone warzywa, pomidory i liście laurowe do kotła. Uzupełnij odpowiednią ilość wody. Na dużym ogniu gotuj przez około 10 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W razie potrzeby dopraw zupę do smaku, dodaj zioła i posiekany czosnek. Potem jeszcze kilka minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zupa jest gotowa! Zaproś rodzinę i gości do stołu!

smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy