barszcz z kurczakiem, burakami i koncentratem pomidorowym

klasyczne rosyjskie danie z buraków i świeżej kapusty! Barszcz to bogata gęsta zupa na bulionie mięsnym, z mięsem lub bez, której podstawą warzywną są buraki, marchew i biała kapusta. Istnieje ogromna liczba różnych przepisów na barszcz. Każda gospodyni ma swój własny przepis.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 21 % 3 g
węglowodany 57 % 8 g
68 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na barszcz. Jeśli gotujemy zupę na bulionie mięsnym, przygotujemy mięso na barszcz. Bogatszy i smaczniejszy Barszcz okaże się z wołowiną. Ale mniej kaloryczny i łatwiejszy będzie barszcz z kurczakiem. Mięso myjemy, wkładamy do rondla, napełniamy wodą. Podpalamy. Dodaj szczyptę soli, kilka groszków czarnego pieprzu i liść laurowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W międzyczasie przygotuj warzywa na barszcz. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę lub paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oczyszczamy białą kapustę z górnych brudnych liści, kroimy w cienkie paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz buraki i zetrzyj na średniej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy bulion w rondlu się zagotuje, usuń piankę utworzoną na powierzchni łyżką cedzakową, liść laurowy należy usunąć. Gotuj mięso przez około 20 minut. Następnie wysyłamy gotowane ziemniaki do garnka z mięsem. Gotuj je razem przez około 15 minut i dodaj białą kapustę do garnka, gotuj przez około 5-7 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Po podgrzaniu połóż posiekaną cebulę i marchewkę na oleju. Smaż je na średnim ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj kilka łyżek koncentratu pomidorowego i buraków. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut pod zamkniętą pokrywką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smażenie warzyw wysyłamy do garnka z zupą. Dodaj przyprawy do smaku: sól i czarny pieprz. W razie potrzeby możesz dodać szczyptę cukru, wtedy Barszcz będzie trochę słodki, chociaż marchew i pasta pomidorowa sprawiają, że barszcz smakuje słodko. Barszcz gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut. Wyłącz ogień. Pozwól mu parzyć pod pokrywką przez około 20 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij mięso, pokrój je na porcje, ułóż na talerzach, wlej Barszcz. Podajemy do stołu ze śmietaną, chlebem i świeżymi ziołami. Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy