skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na barszcz. Jeśli gotujemy zupę na bulionie mięsnym, przygotujemy mięso na barszcz. Bogatszy i smaczniejszy Barszcz okaże się z wołowiną. Ale mniej kaloryczny i łatwiejszy będzie barszcz z kurczakiem. Mięso myjemy, wkładamy do rondla, napełniamy wodą. Podpalamy. Dodaj szczyptę soli, kilka groszków czarnego pieprzu i liść laurowy.
Krok 2:
W międzyczasie przygotuj warzywa na barszcz. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę lub paski.
Krok 3:
Oczyszczamy białą kapustę z górnych brudnych liści, kroimy w cienkie paski.
Krok 4:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce.
Krok 5:
Obierz buraki i zetrzyj na średniej tarce.
Krok 6:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.
Krok 7:
Gdy bulion w rondlu się zagotuje, usuń piankę utworzoną na powierzchni łyżką cedzakową, liść laurowy należy usunąć. Gotuj mięso przez około 20 minut. Następnie wysyłamy gotowane ziemniaki do garnka z mięsem. Gotuj je razem przez około 15 minut i dodaj białą kapustę do garnka, gotuj przez około 5-7 minut.
Krok 8:
Wlej olej roślinny na patelnię. Po podgrzaniu połóż posiekaną cebulę i marchewkę na oleju. Smaż je na średnim ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj kilka łyżek koncentratu pomidorowego i buraków. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut pod zamkniętą pokrywką.
Krok 9:
Smażenie warzyw wysyłamy do garnka z zupą. Dodaj przyprawy do smaku: sól i czarny pieprz. W razie potrzeby możesz dodać szczyptę cukru, wtedy Barszcz będzie trochę słodki, chociaż marchew i pasta pomidorowa sprawiają, że barszcz smakuje słodko. Barszcz gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut. Wyłącz ogień. Pozwól mu parzyć pod pokrywką przez około 20 minut.
Krok 10:
Wyjmij mięso, pokrój je na porcje, ułóż na talerzach, wlej Barszcz. Podajemy do stołu ze śmietaną, chlebem i świeżymi ziołami. Smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g