tortille kukurydziane na wodzie z olejem roślinnym

bezglutenowa alternatywa dla wypieków pszennych. Tortille kukurydziane na wodzie z olejem roślinnym według prostej receptury dostępnej w dowolnym momencie. Minimum produktów i maksimum przyjemności. Te pikantne tortille można podawać z herbatą lub pierwszymi daniami, a także jako przystawkę na świątecznym stole.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 17 % 8 g
węglowodany 77 % 37 g
234 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować tortille kukurydziane z mąki kukurydzianej, potrzebujemy: 200 ml wrzącej wody; 200 g mąki kukurydzianej; 2 łyżki. l olej roślinny; 1 łyżeczka.sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce przesiać mąkę kukurydzianą. Dodaj sól i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zrób małe zagłębienie w mące i wlej trochę wrzącej wody. Bardzo ważne jest, aby nie wlewać całej wrzącej wody na raz, ponieważ w zależności od konsystencji ciasta może być mniej potrzebne. Stopniowo zagniataj bardzo giętkie ciasto. Ciasto nie powinno być jednorodne i kruszy się w dłoniach. Dlatego nie można go rozwałkować wałkiem do ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dlatego tortille kukurydziane należy formować rękami. Półfabrykaty powinny być małe owalne lub okrągłe o grubości około 5 mm.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułóż przygotowane półfabrykaty kukurydzy. Smaż tortille na średnim ogniu przez około 5 minut na złoty kolor. Następnie odwróć tortille i smaż z drugiej strony przez około 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś gotowe tortille kukurydziane na talerz i podawaj. Smacznego!

moja rodzina bardzo lubi chleb kukurydziany. Więc kiedy jestem w dużych hipermarketach, gdzie jest pieczony na miejscu, Zwykle go kupuję.
jednak ostatnio wolę domowy chleb od sklepu, więc mąka kukurydziana jest zawsze w domu. I czasami zdarza się, że z paczki pozostaje bardzo mało mąki, z której ani pełnego chleba nie można upiec, ani wyrzucić - bo szkoda.
więc z takich resztek zacząłem smażyć małe tortille kukurydziane. Czasami robię je słone, czasem słodkie. A czasami oba są smażone na jednej patelni. A potem zaczyna się gra przy stole - kto dostanie który.
przepis na tortille jest prosty do banału i wymaga tylko trzech składników: samej mąki, wody i soli lub cukru. A, olej roślinny do smażenia.
nawiasem mówiąc, mąka kukurydziana nie musi być kupowana drogo w sklepie-możesz zmielić ją w młynku do kawy samodzielnie z kaszy kukurydzianej, której cena wynosi 20 rubli za paczkę.

mąka kukurydziana jest doskonałym odpowiednikiem mąki pszennej. Nie zawiera glutenu (lub glutenu), który jest aktywowany w mące pszennej i zapewnia elastyczność, blask i jednorodność produktów. Jednak wypieki bezglutenowe są uważane za zdrowsze.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g

Podobne przepisy