Linguine z kurczakiem

szalenie smaczne, proste, oryginalne, święto każdego dnia! Linguine to rodzaj makaronu z pszenicy durum i jest podobny do lekko spłaszczonego spaghetti. Przygotuj linguine z różnymi sosami, w tym przepisie-z serem cytrynowym i filetem z kurczaka.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 17 g
tłuszcze 30 % 18 g
węglowodany 42 % 25 g
305 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić linguine? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć resztki mięsa z kurczaka z obiadu lub ugotować je specjalnie. W takim przypadku otrzymasz bulion z kurczaka, który później dodasz do sosu, dzięki czemu będzie jeszcze smaczniejszy. Ugotuję filety. Zamiast parmezanu sprawdzi się każdy inny twardy ser wysokiej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj filet z kurczaka. Jak gotować filet z kurczaka? Wlej czystą wodę do rondla, umieść ją na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień, włóż filety i sól. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu, a następnie wyłącz ogień i pozostaw filet do ostygnięcia w bulionie — w ten sposób będzie bardziej soczysty. Wlej szklankę bulionu na sos.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej na patelni mieszankę masła i oliwy z oliwek. Cienko pokrój obraną cebulę. Umieść go na patelni. Podsmaż cebulę na małym ogniu, aż będzie przezroczysta, około 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój filet z kurczaka w plastry.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Plastry fileta z kurczaka dodaj do patelni do cebuli. Smaż, aż się rozgrzeją.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugotuj makaron w tym samym czasie. Dodaj wodę do pozostałego bulionu i zagotuj w nim linguine zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Gdy linguine ugotuje się do stanu al-dente (prawie do ugotowania), wrzuć je do durszlaka. Jeśli gotujesz linguine z gotowanym, gotowanym kurczakiem i nie masz pozostawionego bulionu, wlej szklankę wody, w której gotowano makaron.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce. Pokrój czyste i suszone warzywa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj warzywa do kurczaka na patelnię i wyciśnij tam sok z cytryny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść linguine na patelni do kurczaka. Dodaj większość sera, wlej bulion (lub wodę z makaronu). Wymieszaj i krótko ugasić makaron, aby połączyć wszystkie smaki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Linguine powinny być równomiernie pokryte powstałym sosem cytrynowo-serowym.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Natychmiast ułóż linguine na talerzach i podawaj z resztkami parmezanu na wierzchu. Dodatkowo możesz podać warzywa i plasterek cytryny. Świetne danie na lunch lub kolację jest gotowe! Smacznego!

podobne dania można zrobić z innym rodzajem makaronu-spaghetti, Penne, fusilli. Jako nadzienie odpowiednie są owoce morza i ryby. 

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal/100g

Podobne przepisy