skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić linguine? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć resztki mięsa z kurczaka z obiadu lub ugotować je specjalnie. W takim przypadku otrzymasz bulion z kurczaka, który później dodasz do sosu, dzięki czemu będzie jeszcze smaczniejszy. Ugotuję filety. Zamiast parmezanu sprawdzi się każdy inny twardy ser wysokiej jakości.
Krok 2:
Ugotuj filet z kurczaka. Jak gotować filet z kurczaka? Wlej czystą wodę do rondla, umieść ją na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień, włóż filety i sól. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu, a następnie wyłącz ogień i pozostaw filet do ostygnięcia w bulionie — w ten sposób będzie bardziej soczysty. Wlej szklankę bulionu na sos.
Krok 3:
Rozgrzej na patelni mieszankę masła i oliwy z oliwek. Cienko pokrój obraną cebulę. Umieść go na patelni. Podsmaż cebulę na małym ogniu, aż będzie przezroczysta, około 5 minut.
Krok 4:
Pokrój filet z kurczaka w plastry.
Krok 5:
Plastry fileta z kurczaka dodaj do patelni do cebuli. Smaż, aż się rozgrzeją.
Krok 6:
Ugotuj makaron w tym samym czasie. Dodaj wodę do pozostałego bulionu i zagotuj w nim linguine zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Gdy linguine ugotuje się do stanu al-dente (prawie do ugotowania), wrzuć je do durszlaka. Jeśli gotujesz linguine z gotowanym, gotowanym kurczakiem i nie masz pozostawionego bulionu, wlej szklankę wody, w której gotowano makaron.
Krok 7:
Zetrzyj ser na drobnej tarce. Pokrój czyste i suszone warzywa.
Krok 8:
Dodaj warzywa do kurczaka na patelnię i wyciśnij tam sok z cytryny.
Krok 9:
Umieść linguine na patelni do kurczaka. Dodaj większość sera, wlej bulion (lub wodę z makaronu). Wymieszaj i krótko ugasić makaron, aby połączyć wszystkie smaki.
Krok 10:
Linguine powinny być równomiernie pokryte powstałym sosem cytrynowo-serowym.
Krok 11:
Natychmiast ułóż linguine na talerzach i podawaj z resztkami parmezanu na wierzchu. Dodatkowo możesz podać warzywa i plasterek cytryny. Świetne danie na lunch lub kolację jest gotowe! Smacznego!
podobne dania można zrobić z innym rodzajem makaronu-spaghetti, Penne, fusilli. Jako nadzienie odpowiednie są owoce morza i ryby.
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g