skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę ze szczawiem i klopsikami? Przede wszystkim przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Jakiego mięsa mielonego lepiej użyć? Do zupy nadaje się każde mięso mielone: wieprzowina, wołowina, mięso drobiowe lub mieszane.
Krok 2:
Obierz ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek. Pokrój paprykę na pół, usuń punkty mocowania łodygi, rdzenia i nasion. Opłucz wszystkie warzywa w czystej wodzie.
Krok 3:
Do mięsa mielonego dodaj sól do smaku, czosnek, wcześniej przepuszczony przez prasę, szczyptę zmielonego czerwonego i czarnego pieprzu. Dodałem trochę więcej suchych ziół prowansalskich, aby gotowe klopsiki były bardziej aromatyczne. Wszystko dokładnie zagnieść, pozostawić na kilka minut, aby sól i przyprawy równomiernie rozeszły się po mielonym mięsie.
Krok 4:
W tym czasie pokrój ziemniaki w małe kostki lub kostki, jak zwykle.
Krok 5:
Uformuj mielone mięso w małe klopsiki. Nie rób klopsików zbyt dużych, rozmiar powinien być w przybliżeniu podobny do ziemniaków, aby wszystkie składniki osiągnęły gotowość w tym samym czasie podczas gotowania.
Krok 6:
Zagotuj bulion. W przepisie użyto bulionu z kurczaka, ale możesz wziąć warzywa lub zwykłą wodę. Wyślij ziemniaki i klopsiki do rondla, sól do smaku, a po ponownym zagotowaniu zmniejsz płomień do umiarkowanego i gotuj pod zamkniętą pokrywką, aż wszystkie składniki będą gotowe. Zajmie to około 15-20 minut.
Krok 7:
W międzyczasie przygotuj pieczeń. Obierz cebulę i marchewkę. Opłucz warzywa. Paprykę, marchewkę i cebulę pokrój losowo na małe kawałki (marchewkę można zetrzeć).
Krok 8:
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju roślinnego. Wyślij posiekane warzywa do smażenia. Mieszając, gotuj do pożądanego stopnia pieczenia. Zwykle tylko lekko podsmażam warzywa, aż cebula będzie półprzezroczysta.
Krok 9:
Szczaw dokładnie umyj i pokrój w paski. Jajka wstrząsnąć w osobnym pojemniku, aż będą gładkie.
Krok 10:
Gdy ziemniaki i klopsiki będą gotowe, zwiększ płomień pod patelnią. Wyślij smażenie do zupy.
Krok 11:
Po ugotowaniu dodaj szczaw.
Krok 12:
Następnie wlej jajko cienkim strumieniem i jednocześnie wymieszaj je w zupie widelcem lub łyżką, aby zrobić koronkę. Dodaj drobno posiekane warzywa i zdejmij garnek z ognia, gdy pojawią się pierwsze oznaki wrzenia.
Krok 13:
Gotowe! Podczas serwowania podawaj zmielony ziele angielskie i śmietanę do zupy.
jajko na zupę można wstępnie ugotować i pokroić w niezbyt dużą kostkę. W takim przypadku dodaj jajko do gotowej zupy pod koniec gotowania.
moja rodzina bardziej lubi dmuchane płatki jaj w zupie, więc częściej wlewam surowe jajko do zupy.
podana liczba składników daje zupę o średniej gęstości.
smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g