zupa szczawiowa z klopsikami

bogata, obfita, aromatyczna i bardzo smaczna zupa. Możesz podać letnią zupę ze szczawiem ze śmietaną. Klopsiki i ziemniaki sprawią, że pierwsze danie będzie bardziej satysfakcjonujące. Lekki i jasny, spodoba się dorosłym i dzieciom!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu
Uczestnik konkursu najlepsze z nowych przepisów - dla profesjonalistów

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 4 g
tłuszcze 47 % 7 g
węglowodany 27 % 4 g
92 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę ze szczawiem i klopsikami? Przede wszystkim przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Jakiego mięsa mielonego lepiej użyć? Do zupy nadaje się każde mięso mielone: wieprzowina, wołowina, mięso drobiowe lub mieszane.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek. Pokrój paprykę na pół, usuń punkty mocowania łodygi, rdzenia i nasion. Opłucz wszystkie warzywa w czystej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do mięsa mielonego dodaj sól do smaku, czosnek, wcześniej przepuszczony przez prasę, szczyptę zmielonego czerwonego i czarnego pieprzu. Dodałem trochę więcej suchych ziół prowansalskich, aby gotowe klopsiki były bardziej aromatyczne. Wszystko dokładnie zagnieść, pozostawić na kilka minut, aby sól i przyprawy równomiernie rozeszły się po mielonym mięsie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie pokrój ziemniaki w małe kostki lub kostki, jak zwykle.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Uformuj mielone mięso w małe klopsiki. Nie rób klopsików zbyt dużych, rozmiar powinien być w przybliżeniu podobny do ziemniaków, aby wszystkie składniki osiągnęły gotowość w tym samym czasie podczas gotowania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagotuj bulion. W przepisie użyto bulionu z kurczaka, ale możesz wziąć warzywa lub zwykłą wodę. Wyślij ziemniaki i klopsiki do rondla, sól do smaku, a po ponownym zagotowaniu zmniejsz płomień do umiarkowanego i gotuj pod zamkniętą pokrywką, aż wszystkie składniki będą gotowe. Zajmie to około 15-20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W międzyczasie przygotuj pieczeń. Obierz cebulę i marchewkę. Opłucz warzywa. Paprykę, marchewkę i cebulę pokrój losowo na małe kawałki (marchewkę można zetrzeć).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju roślinnego. Wyślij posiekane warzywa do smażenia. Mieszając, gotuj do pożądanego stopnia pieczenia. Zwykle tylko lekko podsmażam warzywa, aż cebula będzie półprzezroczysta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Szczaw dokładnie umyj i pokrój w paski. Jajka wstrząsnąć w osobnym pojemniku, aż będą gładkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy ziemniaki i klopsiki będą gotowe, zwiększ płomień pod patelnią. Wyślij smażenie do zupy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po ugotowaniu dodaj szczaw.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie wlej jajko cienkim strumieniem i jednocześnie wymieszaj je w zupie widelcem lub łyżką, aby zrobić koronkę. Dodaj drobno posiekane warzywa i zdejmij garnek z ognia, gdy pojawią się pierwsze oznaki wrzenia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowe! Podczas serwowania podawaj zmielony ziele angielskie i śmietanę do zupy.

jajko na zupę można wstępnie ugotować i pokroić w niezbyt dużą kostkę. W takim przypadku dodaj jajko do gotowej zupy pod koniec gotowania. 
moja rodzina bardziej lubi dmuchane płatki jaj w zupie, więc częściej wlewam surowe jajko do zupy. 

podana liczba składników daje zupę o średniej gęstości. 


smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy