pisanki w skórce cebuli

cóż, bardzo prosty przepis na malowanie starych jaj kurzych! Dość szybkie w przygotowaniu Wielkanocne jaja kurze barwione skórkami cebuli, tak jak robiły to nasze babcie, które są przechowywane przez długi czas i na pewno spodobają się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 2 g
tłuszcze 50 % 2 g
węglowodany 0 % 0 g
13 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić i pokolorować Wielkanocne jaja kurze w garnku ze skórką cebuli, które z pewnością przypadną do gustu każdemu bez wyjątku? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne składniki do przygotowania wielkanocnych jaj kurzych według starej receptury.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź odpowiednią obszerną patelnię z dość grubym dnem, jeśli nie jest dostępna, połóż szmatkę na dnie zwykłej patelni, aby jajka kurze nie pękły podczas gotowania, a następnie włóż do niej pięćdziesiąt gramów gotowanej skórki cebuli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej około dwóch i pół litra wody do rondla ze skórką cebuli, która powinna całkowicie przykryć łuskę w rondlu, a następnie wlej jedną łyżkę soli do rondla.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż odpowiednią ilość jaj kurzych do wspólnego rondla, które wcześniej wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy w temperaturze pokojowej, aby nie pękały podczas gotowania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść patelnię z jajkami na kuchence, którą następnie Ustaw na średnią temperaturę, a następnie przykryj patelnię pokrywką i zagotuj wodę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podnieś i przenieś jajka na patelnię na wierzch łuski, a następnie przykryj patelnię pokrywką i przełącz kuchenkę na niską temperaturę, a następnie gotuj jajka przez godzinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po upływie czasu ugotowane i zabarwione jajka na twardo włóż do głębokiej miski wypełnionej zimną wodą i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wytrzyj ugotowane i pomalowane jaja kurze ściereczką kuchenną, którą zanurz w oleju roślinnym, a następnie włóż do pojemnika lub na talerz i włóż do lodówki. Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Wesołych Świąt Wielkanocnych!

obecnie istnieje wiele opcji malowania pisanek, ale my oddając hołd tradycjom barwienia pisanek w łuskach cebuli w sposób, w jaki nasze babcie i przodkowie robili to przez wiele stuleci metodą bezpieczną dla zdrowia bez chemii, nie spowodują pogorszenia samopoczucia ani nie wywołają alergii. Jak łatwo, prosto i pięknie pokolorować jajka na Wielkanoc ze skórką cebuli. Farbowanie jajek na Wielkanoc to jedna z najstarszych tradycji chrześcijańskich. Według legendy białe jajo kurze pomalowano na karmazynowy kolor, z którym Maria Magdalena przyszła do cesarza Tyberiusza, aby opowiedzieć o zmartwychwstaniu Chrystusa. Gotowanie i farbowanie jajek na Wielkanoc jest zwyczajowe w czysty lub Wielki Czwartek. W piątek nie zaleca się wykonywania prac domowych, aw sobotę Produkty świąteczne są zwykle oświetlane podczas świątecznego nabożeństwa w kościele. Gotowane i kolorowe jajka wkłada się do lodówki i wyjmuje w niedzielę, aby je "pokonać", a następnie zjeść. Wesołych Świąt Wielkanocnych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skórka cebuli - 0   kcal/100g

Podobne przepisy