Kędzierzawy quiche na kaszy manny

pyszne, aromatyczne, z fantazyjnym kremowym nadzieniem! Ciasto z kremem na kaszy manny okazuje się kręcone, ponieważ na jego podstawie i na górze znajduje się starte ciasto kruche. Czekoladowy smak i najdelikatniejsze nadzienie o cytrynowym aromacie i jagodowych nutach to niesamowicie smaczne połączenie! I przygotowanie jest bardzo proste!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu
Uczestnik konkursu najlepsze z nowych przepisów - dla profesjonalistów

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 28 % 13 g
węglowodany 61 % 28 g
252 kcal
IG: 11 / 11 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kręcone quiche na kaszy manny? Najpierw przygotuj krem. Weź kaszę mannę drobno zmieloną, lepiej nie używać semoliny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W rondlu z grubym dnem podgrzej mleko. Powinien być bardzo gorący, ale nie trzeba go doprowadzać do wrzenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W odpowiednim pojemniku połącz jajka, cukier i sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij wszystko trzepaczką, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj semolinę i skórkę z cytryny, wymieszaj. Dodanie semoliny sprawi, że struktura kremu będzie bardziej stabilna.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej około jednej trzeciej gorącego mleka do powstałej masy. Jednocześnie szybko mieszaj, aby jajka się nie zagotowały.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Garnek z pozostałym mlekiem wróć do pieca. Na średnim ogniu, aktywnie mieszając, wlej powstałą mieszankę jajeczno-mleczną z semoliną do rondla z mlekiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Doprowadzić masę do wrzenia. Na małym ogniu gotuj śmietanę, aż zgęstnieje przez 2 minuty. Jednocześnie stale mieszaj, aby krem nie przykleił się do dna patelni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij patelnię z kremem z pieca. Dodaj sok z cytryny, wanilinę i masło. Dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Aby krem ostygł szybciej, możesz przenieść go do innego pojemnika. Przykryj krem folią spożywczą w kontakcie, aby na powierzchni nie utworzyła się skorupa. Schłodzić krem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Odmierz niezbędne składniki do przygotowania jasnego ciasta. Masło powinno być zimne.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilią, przesiej do miski o odpowiedniej wielkości. Przesiewanie wzbogaci mąkę w tlen, a ciasto będzie lepiej rosło podczas pieczenia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj cukier do mąki, wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Do suchych składników zetrzyj zimne masło na grubej tarce.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Szybko zmiel wszystko rękami, aż uzyskasz miękisz.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    W małej misce wymieszaj żółtko ze śmietaną, aż będzie gładkie.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wlej żółtko ze śmietaną do okruchów masła.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Szybko zagnieść ciasto, aby masło nie stopiło się pod wpływem ciepła rąk. Po dokręceniu procesu ciasto straci kruchość po upieczeniu.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Podziel jasne ciasto na 2 części, zawiń w torebkę i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Odmierz potrzebne składniki na ciemne kruche ciasto.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Połącz mąkę z wanilią, kakao i proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Połącz przesiane składniki z cukrem i masłem startym na zimno. Szybko zmiel masę rękami.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Wlej żółtko ubite ze śmietaną, wymieszaj.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Szybko zagnieść ciemne ciasto. Podobnie podziel go na 2 równe części i włóż do lodówki.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Najpierw rozmrozić wiśnie do nadzienia, układając nadmiar soku na sicie. Możesz wziąć dowolne jagody, zarówno świeże, jak i mrożone.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Wyłóż naczynie do pieczenia ciasta pergaminem. W takim przypadku dobrze nadaje się dzielona forma o średnicy 20-22 cm, a na dnie formy zetrzyj jedną część schłodzonego jasnego ciasta na grubej tarce.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Na wierzch zetrzyj część ciemnego ciasta. Możesz trochę wymieszać ze sobą jasne i ciemne ciasto.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Na cieście ułożyć równomiernie schłodzony krem, wygładzić.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Rozłóż wiśnie, wciskając je trochę w śmietanę.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Zetrzyj drugą część jasnego ciasta na wierzchu.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    I zrób to samo z częścią ciemnego ciasta.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku 190C przez 35-40 minut, aż lekko się zrumieni. Wybierz tryb pieczenia, koncentrując się na cechach piekarnika. Niech gotowe ciasto całkowicie ostygnie.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Quiche smakuje lepiej po schłodzeniu. Pokrój go na kawałki i podawaj. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mrożona wiśnia - 46   kcal/100g

Podobne przepisy