skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kręcone quiche na kaszy manny? Najpierw przygotuj krem. Weź kaszę mannę drobno zmieloną, lepiej nie używać semoliny.
Krok 2:
W rondlu z grubym dnem podgrzej mleko. Powinien być bardzo gorący, ale nie trzeba go doprowadzać do wrzenia.
Krok 3:
W odpowiednim pojemniku połącz jajka, cukier i sól.
Krok 4:
Ubij wszystko trzepaczką, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Dodaj semolinę i skórkę z cytryny, wymieszaj. Dodanie semoliny sprawi, że struktura kremu będzie bardziej stabilna.
Krok 6:
Wlej około jednej trzeciej gorącego mleka do powstałej masy. Jednocześnie szybko mieszaj, aby jajka się nie zagotowały.
Krok 7:
Garnek z pozostałym mlekiem wróć do pieca. Na średnim ogniu, aktywnie mieszając, wlej powstałą mieszankę jajeczno-mleczną z semoliną do rondla z mlekiem.
Krok 8:
Doprowadzić masę do wrzenia. Na małym ogniu gotuj śmietanę, aż zgęstnieje przez 2 minuty. Jednocześnie stale mieszaj, aby krem nie przykleił się do dna patelni.
Krok 9:
Wyjmij patelnię z kremem z pieca. Dodaj sok z cytryny, wanilinę i masło. Dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 10:
Aby krem ostygł szybciej, możesz przenieść go do innego pojemnika. Przykryj krem folią spożywczą w kontakcie, aby na powierzchni nie utworzyła się skorupa. Schłodzić krem.
Krok 11:
Odmierz niezbędne składniki do przygotowania jasnego ciasta. Masło powinno być zimne.
Krok 12:
Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilią, przesiej do miski o odpowiedniej wielkości. Przesiewanie wzbogaci mąkę w tlen, a ciasto będzie lepiej rosło podczas pieczenia.
Krok 13:
Dodaj cukier do mąki, wymieszaj.
Krok 14:
Do suchych składników zetrzyj zimne masło na grubej tarce.
Krok 15:
Szybko zmiel wszystko rękami, aż uzyskasz miękisz.
Krok 16:
W małej misce wymieszaj żółtko ze śmietaną, aż będzie gładkie.
Krok 17:
Wlej żółtko ze śmietaną do okruchów masła.
Krok 18:
Szybko zagnieść ciasto, aby masło nie stopiło się pod wpływem ciepła rąk. Po dokręceniu procesu ciasto straci kruchość po upieczeniu.
Krok 19:
Podziel jasne ciasto na 2 części, zawiń w torebkę i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Krok 20:
Odmierz potrzebne składniki na ciemne kruche ciasto.
Krok 21:
Połącz mąkę z wanilią, kakao i proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito.
Krok 22:
Połącz przesiane składniki z cukrem i masłem startym na zimno. Szybko zmiel masę rękami.
Krok 23:
Wlej żółtko ubite ze śmietaną, wymieszaj.
Krok 24:
Szybko zagnieść ciemne ciasto. Podobnie podziel go na 2 równe części i włóż do lodówki.
Krok 25:
Najpierw rozmrozić wiśnie do nadzienia, układając nadmiar soku na sicie. Możesz wziąć dowolne jagody, zarówno świeże, jak i mrożone.
Krok 26:
Wyłóż naczynie do pieczenia ciasta pergaminem. W takim przypadku dobrze nadaje się dzielona forma o średnicy 20-22 cm, a na dnie formy zetrzyj jedną część schłodzonego jasnego ciasta na grubej tarce.
Krok 27:
Na wierzch zetrzyj część ciemnego ciasta. Możesz trochę wymieszać ze sobą jasne i ciemne ciasto.
Krok 28:
Na cieście ułożyć równomiernie schłodzony krem, wygładzić.
Krok 29:
Rozłóż wiśnie, wciskając je trochę w śmietanę.
Krok 30:
Zetrzyj drugą część jasnego ciasta na wierzchu.
Krok 31:
I zrób to samo z częścią ciemnego ciasta.
Krok 32:
Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku 190C przez 35-40 minut, aż lekko się zrumieni. Wybierz tryb pieczenia, koncentrując się na cechach piekarnika. Niech gotowe ciasto całkowicie ostygnie.
Krok 33:
Quiche smakuje lepiej po schłodzeniu. Pokrój go na kawałki i podawaj. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mrożona wiśnia - 46 kcal/100g