skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Obierz ziemniaki ze skóry, spłucz bulwy wodą z resztek brudu. Pokrój ziemniaki na kawałki, włóż do naczynia do gotowania i zalej wodą. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez 15 minut i wlać sól. Gotuj ziemniaki do miękkości, łatwo je przebić nożem.
Krok 2:
Odcedź bulion ziemniaczany i zamień gotowane warzywo w puree. Przenieś do miski, aby masa ostygła.
Krok 3:
Wlej niewielką ilość skrobi ziemniaczanej do tłuczonych ziemniaków. Wlej trochę wody. Upewnij się, że masa nie staje się płynna, więc może być potrzebna większa ilość skrobi.
Krok 4:
Uformuj kulki z masy ziemniaczanej i zrób wgłębienie na środku palcem. Przyda się do masła lub innego sosu.
Krok 5:
Zagotuj wodę, pomiń pierogi. Kiedy się pojawią, musisz gotować przez 5 minut. Pierogi są gotowane, podobnie jak pierogi, ale trochę mniej czasu, ponieważ nie zawierają mięsa.
Krok 6:
Pierogi ziemniaczane wyjmij z wody, umieść na talerzu. Jeśli są podawane z masłem, jego kawałki można umieścić we wnęce. A kwaśną śmietanę lub inny sos można podawać w osobnej misce. Pierogi należy jeść tylko na gorąco. Smacznego!
Gnocchi świetnie komponują się z ziołami, więc gorące produkty można posypać drobno posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem lub koperkiem. Danie z ziemniaków jest dość obfite, można je przygotować na lunch lub kolację. Pierogi można również jeść z gulaszem lub daniem mięsnym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g