Sałatka z marynowaną cebulą, granatem i kwaśną śmietaną

najdelikatniejsza, najsmaczniejsza sałatka z przyjemną kwaskowatością! Jest bardzo prosty, szybki i łatwy w przygotowaniu. Podejmiesz minimum wysiłku, ale wynik z pewnością cię zadowoli: smaczny, delikatny, jest przyjemna kwaskowatość, którą dają granat i marynowana cebula.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 16 g
tłuszcze 36 % 10 g
węglowodany 7 % 2 g
169 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie potraw na sałatkę. Gotuj filet z kurczaka do miękkości przez około 30-40 minut, w zależności od wielkości fileta. Obierz, umyj cebulę. Sortujemy zielenie, myjemy. Mój granat. Ostrożnie usuń ziarna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę w cienkie ćwiartki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zalej cebulę wodą, dodaj ocet, pozostaw na 10 minut, następnie spuść marynatę i wyciśnij cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowany filet kroimy w poprzek włókien, a następnie siekamy. Następnie demontujemy kawałki rękami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jeśli nie soliłeś kurczaka podczas gotowania, nadszedł czas, aby posolić go drobną solą i posypać czarnym pieprzem do smaku. Wymieszaj posiekany filet z trzema łyżkami kwaśnej śmietany zmieszanej z musztardą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Tę sałatkę można ułożyć w następujący sposób. W tym przepisie użyjemy głębokiej formy, którą wypełniamy warstwami różnymi składnikami, a następnie już wypełniamy, odwracamy na danie. Pierwsza warstwa to posiekany filet w śmietanie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Druga warstwa to ziarna granatu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Trzecia warstwa to marynowana cebula i 1-2 łyżki kwaśnej śmietany.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Czwarta warstwa to tarty ser. Powtarzamy warstwy, kończąc sałatkę ziarnami granatu. Sałatkę ubijamy łyżką, aby stała się gęstsza.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj formę sałatką daniem o odpowiedniej wielkości i odwróć.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Udekoruj sałatkę ziarnami granatu i / lub startym serem. Możesz dodatkowo ozdobić sałatkę ziołami. Gotową sałatkę wkładamy do lodówki i dajemy jej czas na impregnację.

czas spędzony na przygotowaniu tej wspaniałej sałatki jest minimalny: najwięcej czasu zajmuje gotowanie filetów z kurczaka, a montaż sałatki zajmuje kilka minut. Moja rodzina i moi goście bardzo lubią tę sałatkę, dlatego staram się ją przygotowywać tak często, jak to możliwe. Ci moi znajomi, którzy po raz pierwszy próbują tego dania, zawsze pytają, jak zrobić sałatkę z kurczaka z granatem według mojego przepisu. Ogólnie rzecz biorąc, wiele osób ma już przepis, recenzje są tylko pozytywne. Spróbuj I ty! Życzę Tobie i Twoim domownikom smacznego i dobrego nastroju!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy