skład / składniki
gotowanie krok po kroku
możesz zrobić dżem z wiśni z dowolnej odmiany jagód, ale moim ulubionym jest dżem z białej wiśni.
ale myślę, że jeśli nie masz białej wiśni, możesz ją zastąpić dowolną inną. Nie radzę używać jagód ze sklepu do przygotowania takiego dżemu. Mimo to lepiej wziąć własne z własnego ogrodu.
przepis jest dość prosty i nie zajmuje dużo czasu.
czereśnie należy posortować i umyć. Następnie wiśnie są suszone. Do tych celów używam czystego, suchego ręcznika lub szmatki.
z jagód wyjmujemy nasiona i umieszczamy je w pojemniku o odpowiedniej wielkości, w którym wlewamy cukier.
pojemnik z jagodami zostawiam zwykle na noc, aby uzyskać sok.
gotuję rano przez pięć minut i zostawiam do ostygnięcia.
podczas chłodzenia lekko potrząsam pojemnikiem, aby jagody były równomiernie nasycone syropem.
gdy dżem z czereśni całkowicie ostygnie, dodaj cytrynę pokrojoną w plasterki i gotuj przez kolejne pięć minut.
po ostygnięciu gotuję ponownie przez około kwadrans, a następnie na gorąco układam w słoikach i zwijam pokrywki.
z tych składników uzyskuje się około dwóch litrów gotowego dżemu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Czereśnia - 50 kcal/100g