dżem wiśniowy z plasterkami cytryny na zimę

pachnące wiśnie przypomną gorące południowe brzegi i ogrzeją zimą! Łatwość przygotowania Bardzo smaczny dżem wiśniowy jest jednym z moich ulubionych.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 49 g
200 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

możesz zrobić dżem z wiśni z dowolnej odmiany jagód, ale moim ulubionym jest dżem z białej wiśni.
ale myślę, że jeśli nie masz białej wiśni, możesz ją zastąpić dowolną inną. Nie radzę używać jagód ze sklepu do przygotowania takiego dżemu. Mimo to lepiej wziąć własne z własnego ogrodu.
przepis jest dość prosty i nie zajmuje dużo czasu.
czereśnie należy posortować i umyć. Następnie wiśnie są suszone. Do tych celów używam czystego, suchego ręcznika lub szmatki.
z jagód wyjmujemy nasiona i umieszczamy je w pojemniku o odpowiedniej wielkości, w którym wlewamy cukier.
pojemnik z jagodami zostawiam zwykle na noc, aby uzyskać sok.
gotuję rano przez pięć minut i zostawiam do ostygnięcia.
podczas chłodzenia lekko potrząsam pojemnikiem, aby jagody były równomiernie nasycone syropem.
gdy dżem z czereśni całkowicie ostygnie, dodaj cytrynę pokrojoną w plasterki i gotuj przez kolejne pięć minut.
po ostygnięciu gotuję ponownie przez około kwadrans, a następnie na gorąco układam w słoikach i zwijam pokrywki.
z tych składników uzyskuje się około dwóch litrów gotowego dżemu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Czereśnia - 50   kcal/100g

Podobne przepisy