Sałatka ziemniaczana z ciecierzycą, pomidorem i awokado

najbardziej satysfakcjonująca sałatka ziemniaczana! Smaczne i pożywne! Sałatka to po prostu magazyn witamin, minerałów, zdrowych tłuszczów roślinnych i doskonałe źródło białka roślinnego. Nadaje się zarówno na lunch, jak i na kolację. Urozmaica chudy stół.
Tatiana YavuzAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 15 % 4 g
węglowodany 70 % 19 g
132 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować tę sałatkę, przygotujemy produkty w następujący sposób: ugotuj ziemniaki z wyprzedzeniem, ostudź i obierz. Ugotuj ciecierzycę i ostudź. Umyj pomidory i usuń łodygę. Obierz cebulę, umyj. W razie potrzeby moczymy warzywa w wodzie z octem przez 5 minut i dokładnie spłukujemy. Moje awokado dzielimy owoce na pół i usuwamy pestkę, a następnie obieramy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ziemniaki w średnią kostkę, awokado i pomidory w plasterki, drobno posiekaj warzywa. Cebulę zalać wrzącą wodą przez 2 minuty, aby usunąć gorycz i położyć na sitku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj sos sałatkowy: wyciśnij sok z połowy cytryny, połącz z jedną łyżką tłoczonej na zimno oliwy z oliwek (można zastąpić roślinną) i papryką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz wszystkie przygotowane składniki, dressing, sól do smaku. Delikatnie wymieszaj i jedz z apetytem.

gdzie jesteśmy bez ziemniaków! I satysfakcjonujące i smaczne! Zwracam uwagę na odmianę obfitej i zdrowej sałatki ziemniaczanej. Pomidory sprawiają, że sałatka jest soczysta, a awokado w połączeniu z dressingiem z oliwy z oliwek i cytryny dodaje jej kremowości, która jest znacznie zdrowsza niż dressing majonezowy.

Sałatka dobrze sprawdzi się zarówno na lunch, jak i na kolację. Warzywa mogą być dowolne, ale połączenie kolendry, bazylii i pietruszki jest szczególnie dobre. Możesz również dodać zieloną cebulę. Ciecierzyca nie gotuje się szybko, więc zwykle gotuję ją w dużych ilościach i zamrażam, a następnie używam do sałatek, drugich dań i dodaję do zup. Nawiasem mówiąc, woda, w której gotowano ciecierzycę, może być używana jako tonik do skóry twarzy. Wywar ma działanie złuszczające i przeciwstarzeniowe. Ten wywar może również płukać usta w chorobach jamy ustnej, ma działanie przeciwzapalne. Podczas spożywania wywaru wewnątrz oczyszcza jelita, pomaga usunąć pasożyty z organizmu, a nawet zwiększa męską siłę!

innym bardzo przydatnym lekarstwem dla ludzkiego ciała jest ciecierzyca z octem; przygotowanie ciecierzycy z octem jest dość proste. Dodaj garść ciecierzycy (nie gotowanej!) w occie jabłkowym i pozostawić tak na jeden dzień. Następnie dobrze spłucz ciecierzycę czystą wodą. Spożywać w dowolnym momencie w ciągu dnia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal / 100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy