makrela w solance na zaparzaczu do herbaty z cukrem
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rozmrażamy makrelę i patroszymy, odcinamy głowę, jeśli chcesz solić głową, pamiętaj o usunięciu skrzeli.
Krok 2:
Przygotuj solankę, wymieszaj wszystkie składniki (z wyjątkiem ryby) i zagotuj. Pozwól solance ostygnąć i zaparz.
Krok 3:
Odcedź i napełnij naszą rybę. Sól rybę przez 2-3 dni, kilkakrotnie obracając ją w solance. Gotową rybę suszymy z solanki, kroimy i podajemy do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czarna herbata - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Skórka cebuli - 0 kcal/100g