makrela w solance na zaparzaczu do herbaty z cukrem

pachnąca, słona i nieporównywalnie smaczna ryba. Ryba okazuje się słona i pachnąca, z wyglądu wędzona i bardzo smaczna! Powiem Ci, jak solić makrelę w solance.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 3 g
tłuszcze 25 % 2 g
węglowodany 38 % 3 g
43 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozmrażamy makrelę i patroszymy, odcinamy głowę, jeśli chcesz solić głową, pamiętaj o usunięciu skrzeli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj solankę, wymieszaj wszystkie składniki (z wyjątkiem ryby) i zagotuj. Pozwól solance ostygnąć i zaparz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odcedź i napełnij naszą rybę. Sól rybę przez 2-3 dni, kilkakrotnie obracając ją w solance. Gotową rybę suszymy z solanki, kroimy i podajemy do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czarna herbata - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Skórka cebuli - 0   kcal/100g

Podobne przepisy