Zupa z gotowanego groszku z kawałkami mięsa

gęsta, obfita i pyszna zupa grochowa. Objadanie się! Przepis na zupę jest prosty, zestaw produktów jest niedrogi. Zupa grochowa z wieprzowiną i warzywami jest pożywna, niezwykle aromatyczna i smaczna. W zimnych porach roku karmi i ogrzewa. Ja i moi domownicy byliśmy zachwyceni. Nawet nie zauważyli, jak jedli.
TaciturnPersonAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 4 g
tłuszcze 29 % 4 g
węglowodany 43 % 6 g
75 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę grochową z mięsem? Przygotuj niezbędne składniki. Umyj wieprzowinę (wystarczy łopatka, szyja wieprzowa). Pokrój duży kawałek mięsa na 2-3 części. Przenieś mięso do rondla i zalej 2 litrami wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Groszek do zupy nadaje się suchy żółty. Napełnij go wodą, aby groszek był całkowicie przykryty. Pozostaw na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc. Odcedź, spłucz. Gdy bulion mięsny się zagotuje, usuń pianę. Wyślij groszek do bulionu. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 do 40 minut. W razie potrzeby usuń utworzoną pianę łyżką. Groszek powinien być całkowicie ugotowany.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę. Drobno pokroić w kostkę. Aby zapobiec łzawieniu oczu podczas krojenia cebuli, opłucz nóż i cebulę w zimnej wodzie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie umyj marchewkę pod bieżącą wodą za pomocą pędzla. Obierz nożem lub obieraczką do warzyw. Zetrzyj marchewki na średniej lub dużej tarce. Możesz pokroić go w paski lub kostki, jak chcesz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Podpal, podgrzej. Najpierw podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta. Mieszaj, aby się nie przypalić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz wyślij marchewkę do cebuli. Smażyć, mieszając, aż będzie miękka, około 10 minut. Dodaj smażenie do zupy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obrane ziemniaki pokrój w średniej wielkości kostkę. Dodaj do zupy wraz z podsmażonymi warzywami. Jak gotować zupę grochową? Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Po naciśnięciu łyżką powinien łatwo pęknąć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij wieprzowinę z patelni. Pozwól jej trochę ostygnąć. Jeśli tak, usuń kość, usuwając z niej mięso. Pokrój miąższ na małe kawałki. Wróć do garnka. Gotuj przez około 10 minut. Pod koniec gotowania posolić zupę. Możesz dodać liść laurowy (1-2 szt.), ziarna pieprzu (3-4 szt.). Gotuj gotową zupę pod przykryciem przez 10-15 minut. Dzięki temu smak wszystkich składników otworzy się lepiej, a zupa będzie jeszcze smaczniejsza. Podawaj na gorąco, posypane ziołami.

jeśli używasz pokruszonego (posiekanego) groszku, moczenie go w wodzie nie jest konieczne. Pamiętaj też, że gotuje się szybciej.

zupę można gotować na bulionie z wędzonych lub świeżych żeberek. Smak i aromat potrawy będzie inny. Świeże żeberka są wstępnie smażone na złoty kolor w rafinowanym oleju roślinnym. Następnie przenieś do rondla, zalej wodą. Gotuj do miękkości. Następnie postępuj zgodnie z przepisem.

do smażenia można dodać połowę papryki pokrojonej w paski, drobno posiekany czosnek (1-2 ząbki). Z dodatkowych przypraw nadaje się papryka, gałka muszkatołowa (szczypta), chmiel-suneli lub włoskie zioła (1 herbata. l.). Zupę grochową można podawać z krakersami chlebowymi. Aby to zrobić, pokrój chleb pszenny lub żytni na małe kwadraty. Smażyć na rozgrzanym oleju roślinnym, aż powstanie złoty kolor.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy