Sałatka Wenecja z kurczakiem i suszonymi śliwkami

Nakarm rodzinę pyszną, obfitą sałatką łuszczącą się! Sałatka Wenecja z kurczakiem i suszonymi śliwkami jest pyszna i sycąca. Harmonijnie łączy ziemniaki i pieczarki, filet z kurczaka i suszone śliwki, a świeży ogórek dodaje świeżości i soczystości. Taką sałatkę można przygotować w dni powszednie lub zrobić na wakacje, ponieważ sałatki francuskie zawsze wyglądają spektakularnie na świątecznym stole. Francuską sałatkę Wenecką można podawać na jednym naczyniu lub zrobić kilka porcji dla oryginalności, biorąc do tego wyjmowane formy o mniejszych rozmiarach. Spróbuj gotować, ty i twoi goście będziecie zadowoleni!
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 9 g
tłuszcze 33 % 10 g
węglowodany 37 % 11 g
161 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki. Wcześniej ugotuj jajka, ziemniaki i pierś z kurczaka. Natychmiast dodaję sól podczas gotowania, aby uniknąć soli w samej sałatce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Śliwki zalać wrzącą wodą i pozostawić na 10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój świeże lub konserwowe pieczarki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny na patelnię i usmaż pieczarki. Możesz je posolić podczas smażenia lub gdy układasz warstwę w sałatce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść zdejmowany pierścień na talerzu. Pokrój śliwki. Rozłóż go na 1. warstwie. Tutaj majonez nie jest potrzebny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój filet z kurczaka tak mały, jak to możliwe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    2 warstwa-filet z kurczaka, posmaruj majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ziemniaki kroimy w drobną kostkę. 3. warstwa-ziemniaki, posmaruj majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    4 warstwa-pieczarki. Tutaj majonez nie jest potrzebny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jajka kroimy w drobną kostkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    5 warstwa-jajka, posmaruj majonezem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    6 warstwa to twardy ser, starty na drobnej tarce.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój świeży ogórek na plasterki i udekoruj sałatkę. W innych odmianach ogórek wystarczy zetrzeć lub pokroić w paski i ułożyć w stos na środku. Smacznego! Sałatka Wenecja ze śliwkami i kurczakiem jest gotowa!

w innych wersjach hostessy same dodają lub usuwają składniki, w zależności od ich preferencji.

- suszone śliwki można zastąpić Mango;

- nie możesz też zrobić warstwy ziemniaków, ale smażyć pieczarki z cebulą;

- majonez kupiony w sklepie można zastąpić majonezem domowej roboty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy