skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne produkty. Wziąłem tył małego indyka i jedno udo. Kapusta młoda, świeże zbiory.
Krok 2:
Dobrze myjemy części indyka, usuwamy, jeśli to konieczne, skórę z tłuszczem, wkładamy do rondla i napełniamy zimną wodą. Przykryj pokrywką i poczekaj, aż zacznie się gotować (20 minut). Następnie usuń kamień, dodaj połowę soli, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne czterdzieści minut, od czasu do czasu usuwając piankę.
Krok 3:
W międzyczasie robimy tankowanie. Zetrzyj marchewki, włóż olej rozgrzany na patelni, wymieszaj i pozostaw na średnim ogniu przez pięć minut.
Krok 4:
Następnie dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę, wymieszaj i ugotuj wszystko razem, aż będzie miękkie i przezroczyste. Nie musisz smażyć.
Krok 5:
Pomidory zalewamy wrzącą wodą przez kilka minut, usuwamy skórkę, kroimy w plastry. Włóż na patelnię. Gotujemy wszystko razem na małym ogniu przez dziesięć minut.
Krok 6:
Pokrój ziemniaki w kostkę. Wyjmij mięso z indyka z gotowego bulionu, opuść ziemniaki i gotuj przez pół godziny.
Krok 7:
Posiekaj kapustę średnią słomką(nie cienką!)
Krok 8:
Po ugotowaniu ziemniaków Wrzuć kapustę do garnka
Krok 9:
Dodaj opatrunek
Krok 10:
Dodaj pozostałą sól, cukier i przyprawy.
Krok 11:
Doprowadzić do wrzenia. Włóż indyka, gotuj wszystko razem przez dwie minuty, unikając silnego wrzenia. Następnie ustawiamy palnik na minimum (jeden) i pozostawiamy na dwie godziny.
Krok 12:
Dzięki tej metodzie gotowania kapusta jest niestrawiona, lekko chrupiąca; smak kapusty jest bogaty, z lekką kwaskowatością.
Krok 13:
Podczas serwowania włóż posiekane warzywa i śmietanę do talerza. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal / 100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g