kapuśniak z białej kapusty z indykiem i świeżymi pomidorami

pyszna letnia zupa, lekka i świeża, na każdy dzień! Kapuśniak z białej kapusty z indykiem jest niskokaloryczny, odpowiedni do żywienia dzieci i diety. I przygotowują się bardzo prosto, szybko, każdy początkujący może sobie z tym poradzić.
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 3 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 44 % 4 g
45 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty. Wziąłem tył małego indyka i jedno udo. Kapusta młoda, świeże zbiory.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze myjemy części indyka, usuwamy, jeśli to konieczne, skórę z tłuszczem, wkładamy do rondla i napełniamy zimną wodą. Przykryj pokrywką i poczekaj, aż zacznie się gotować (20 minut). Następnie usuń kamień, dodaj połowę soli, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne czterdzieści minut, od czasu do czasu usuwając piankę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie robimy tankowanie. Zetrzyj marchewki, włóż olej rozgrzany na patelni, wymieszaj i pozostaw na średnim ogniu przez pięć minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę, wymieszaj i ugotuj wszystko razem, aż będzie miękkie i przezroczyste. Nie musisz smażyć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pomidory zalewamy wrzącą wodą przez kilka minut, usuwamy skórkę, kroimy w plastry. Włóż na patelnię. Gotujemy wszystko razem na małym ogniu przez dziesięć minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój ziemniaki w kostkę. Wyjmij mięso z indyka z gotowego bulionu, opuść ziemniaki i gotuj przez pół godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj kapustę średnią słomką(nie cienką!)

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po ugotowaniu ziemniaków Wrzuć kapustę do garnka

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj opatrunek

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj pozostałą sól, cukier i przyprawy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Doprowadzić do wrzenia. Włóż indyka, gotuj wszystko razem przez dwie minuty, unikając silnego wrzenia. Następnie ustawiamy palnik na minimum (jeden) i pozostawiamy na dwie godziny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dzięki tej metodzie gotowania kapusta jest niestrawiona, lekko chrupiąca; smak kapusty jest bogaty, z lekką kwaskowatością.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podczas serwowania włóż posiekane warzywa i śmietanę do talerza. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal / 100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy