galaretka żurawinowa o smaku waniliowym

przepis na prawdziwą gęstą domową galaretkę z kwaskowatością. Galaretka żurawinowa z wanilią jest smaczna i zdrowa. Gotowanie jest dość proste i szybkie, potrzebujemy tylko jednej świeżej jagody, a raczej świeżo wyciśniętego soku z niej.
NadziejaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 9 g
35 kcal
IG: 44 / 0 / 56

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie wszystkiego, czego potrzebujemy do tego przepisu. Niezbędne składniki są wskazane w kompozycji i pokazane na zdjęciu - są tylko cztery. Jeśli jeszcze nie wiesz, powiem Ci, jak gotować galaretkę z żurawiny i skrobi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować galaretkę, najpierw umyj jagody żurawiny i posortuj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie zalej wrzącą wodą na sicie. Pozwól wodzie spłynąć, a następnie ugniataj jagody łyżką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej powstały sok do osobnej miski i umieść w ciemnym, chłodnym miejscu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgniecione jagody wkładamy do gazy i wyciskamy pozostały sok do emaliowanej patelni. Dodajemy tam szklankę gorącej wody, wkładamy do pieca i doprowadzamy do wrzenia. Przefiltruj mieszaninę przez gazę i ponownie wlej do rondla. Dodaj tam 3 łyżeczki cukru.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    ¼ odcedzonego bulionu schładzamy, a następnie rozcieńczamy w nim 2 łyżeczki skrobi. Możesz rozcieńczyć skrobię w zwykłej zimnej wodzie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odcedzony bulion kładziemy na kuchence, gotujemy, ciągle mieszając, a gdy się zagotuje, wlej rozcieńczony bulion ze skrobią. Dodaj wanilię do smaku. Mieszać. Czekamy, aż galaretka się zagotuje i natychmiast wlej ją do innego naczynia. Nadal mieszamy, aby galaretka się nie zagotowała i nie stała się wodnista. Gdy galaretka ostygnie, dodaj do niej surowy sok z wyciśniętej żurawiny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszyscy, ciesz się tym witaminowym i zdrowym napojem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jest nie tylko pyszny,ale także bardzo piękny.

galaretka to jeden z najczęstszych deserów. Przygotowaliśmy tę galaretkę na bazie żurawiny - bardzo przydatnych jagód. Wiadomo, że zawiera wiele witamin, które mogą pomóc w zapobieganiu i leczeniu przeziębień i innych chorób. Żurawina jest bogata w witaminę C-oprócz niej w tej jagodzie znajdują się witaminy z grupy A, B i PP, a także błonnik pokarmowy i kwasy organiczne. A teraz kilka słów o skrobi. Powinieneś wiedzieć, że skrobia, która jest również częścią tego napoju, jest jego niezbędnym składnikiem. To on odpowiada za to, jak gęsta będzie galaretka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy