skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie wszystkiego, czego potrzebujemy do tego przepisu. Niezbędne składniki są wskazane w kompozycji i pokazane na zdjęciu - są tylko cztery. Jeśli jeszcze nie wiesz, powiem Ci, jak gotować galaretkę z żurawiny i skrobi.
Krok 2:
Aby przygotować galaretkę, najpierw umyj jagody żurawiny i posortuj.
Krok 3:
Następnie zalej wrzącą wodą na sicie. Pozwól wodzie spłynąć, a następnie ugniataj jagody łyżką.
Krok 4:
Wlej powstały sok do osobnej miski i umieść w ciemnym, chłodnym miejscu.
Krok 5:
Rozgniecione jagody wkładamy do gazy i wyciskamy pozostały sok do emaliowanej patelni. Dodajemy tam szklankę gorącej wody, wkładamy do pieca i doprowadzamy do wrzenia. Przefiltruj mieszaninę przez gazę i ponownie wlej do rondla. Dodaj tam 3 łyżeczki cukru.
Krok 6:
¼ odcedzonego bulionu schładzamy, a następnie rozcieńczamy w nim 2 łyżeczki skrobi. Możesz rozcieńczyć skrobię w zwykłej zimnej wodzie.
Krok 7:
Odcedzony bulion kładziemy na kuchence, gotujemy, ciągle mieszając, a gdy się zagotuje, wlej rozcieńczony bulion ze skrobią. Dodaj wanilię do smaku. Mieszać. Czekamy, aż galaretka się zagotuje i natychmiast wlej ją do innego naczynia. Nadal mieszamy, aby galaretka się nie zagotowała i nie stała się wodnista. Gdy galaretka ostygnie, dodaj do niej surowy sok z wyciśniętej żurawiny.
Krok 8:
Wszyscy, ciesz się tym witaminowym i zdrowym napojem.
Krok 9:
Jest nie tylko pyszny,ale także bardzo piękny.
galaretka to jeden z najczęstszych deserów. Przygotowaliśmy tę galaretkę na bazie żurawiny - bardzo przydatnych jagód. Wiadomo, że zawiera wiele witamin, które mogą pomóc w zapobieganiu i leczeniu przeziębień i innych chorób. Żurawina jest bogata w witaminę C-oprócz niej w tej jagodzie znajdują się witaminy z grupy A, B i PP, a także błonnik pokarmowy i kwasy organiczne. A teraz kilka słów o skrobi. Powinieneś wiedzieć, że skrobia, która jest również częścią tego napoju, jest jego niezbędnym składnikiem. To on odpowiada za to, jak gęsta będzie galaretka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g