skład / składniki
metoda gotowania
takie cukierki są przygotowywane po prostu. Wszystko, czego potrzebujesz, to znaleźć wszystkie niezbędne składniki, które można łatwo zrobić w wyspecjalizowanych sklepach. Coś w kompozycji można zmienić według własnych upodobań-istnieje wiele odmian i możesz eksperymentować w nieskończoność, za każdym razem otrzymując smakołyk o nowym smaku.
wszystkie suszone owoce i suszone jagody, orzechy przed gotowaniem należy spłukać wodą, po czym dokładnie osuszyć czystym ręcznikiem lub papierowymi serwetkami kuchennymi. Dobrze jest również namoczyć je przez 10-15 minut w czystej ciepłej wodzie, a następnie ponownie spłukać i wysuszyć.
po przeniesieniu zdrowych produktów do miski blendera. Możesz także użyć robota kuchennego. Za pomocą młynka łączymy składniki w mniej lub bardziej jednorodną masę. Lepiej nie mielić produktów zbyt drobno, aby pozostały kawałki - okazuje się, że jest ciekawszy i smaczniejszy. Ale jeśli chcesz delikatnej i jednorodnej tekstury, możesz zmielić wszystko dokładniej.
mieszamy powstałą masę i wkładamy do lodówki na 10-12 godzin (na noc). Lepiej jest przenieść masę do pojemnika, który jest hermetycznie zamknięty, aby masa nie wchłaniała obcych zapachów z lodówki.
następnego dnia, gdy upłynie określony czas, tworzymy pyszne cukierki z masy. Najwygodniej jest zrobić je w kształcie piłek. Jeśli gotujesz masę orzechowo-owocową wieczorem, wygodnie jest zabrać takie cukierki do szkoły lub pracy jako zdrową, pożywną i satysfakcjonującą przekąskę.
oczywiście, aby cukierki zachowały swoje właściwości dietetyczne, należy je jeść z umiarem, ponieważ są dość kaloryczne. W pełni zaspokajają apetyt na słodycze, nie mając w składzie cukru ani żadnych sztucznych substytutów cukru. Energetyzują również dzięki wysokiej zawartości różnych składników odżywczych, witamin, pierwiastków śladowych.
smacznego! Dobre zdrowie i piękna figura!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Daktyle - 290 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Nerkowce - 561 kcal/100g
- Suszone nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Suszone figi - 257 kcal/100g
- Suszone wiśnie - 290 kcal/100g