Cukierki dietetyczne w domu

nie tylko smaczna, ale także zdrowa uczta! Słodycze dietetyczne w domu nie są trudne do przygotowania. Okazuje się, że są smaczne, słodkie i nieszkodliwe. Idealna uczta nie tylko dla dorosłych, którzy dbają o swoje zdrowie i sylwetkę, ale także dla dzieci.
OksanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 17 % 12 g
węglowodany 73 % 51 g
326 kcal
IG: 40 / 22 / 38

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h 35 min

takie cukierki są przygotowywane po prostu. Wszystko, czego potrzebujesz, to znaleźć wszystkie niezbędne składniki, które można łatwo zrobić w wyspecjalizowanych sklepach. Coś w kompozycji można zmienić według własnych upodobań-istnieje wiele odmian i możesz eksperymentować w nieskończoność, za każdym razem otrzymując smakołyk o nowym smaku.

wszystkie suszone owoce i suszone jagody, orzechy przed gotowaniem należy spłukać wodą, po czym dokładnie osuszyć czystym ręcznikiem lub papierowymi serwetkami kuchennymi. Dobrze jest również namoczyć je przez 10-15 minut w czystej ciepłej wodzie, a następnie ponownie spłukać i wysuszyć.

po przeniesieniu zdrowych produktów do miski blendera. Możesz także użyć robota kuchennego. Za pomocą młynka łączymy składniki w mniej lub bardziej jednorodną masę. Lepiej nie mielić produktów zbyt drobno, aby pozostały kawałki - okazuje się, że jest ciekawszy i smaczniejszy. Ale jeśli chcesz delikatnej i jednorodnej tekstury, możesz zmielić wszystko dokładniej.

mieszamy powstałą masę i wkładamy do lodówki na 10-12 godzin (na noc). Lepiej jest przenieść masę do pojemnika, który jest hermetycznie zamknięty, aby masa nie wchłaniała obcych zapachów z lodówki.

następnego dnia, gdy upłynie określony czas, tworzymy pyszne cukierki z masy. Najwygodniej jest zrobić je w kształcie piłek. Jeśli gotujesz masę orzechowo-owocową wieczorem, wygodnie jest zabrać takie cukierki do szkoły lub pracy jako zdrową, pożywną i satysfakcjonującą przekąskę.

oczywiście, aby cukierki zachowały swoje właściwości dietetyczne, należy je jeść z umiarem, ponieważ są dość kaloryczne. W pełni zaspokajają apetyt na słodycze, nie mając w składzie cukru ani żadnych sztucznych substytutów cukru. Energetyzują również dzięki wysokiej zawartości różnych składników odżywczych, witamin, pierwiastków śladowych.

smacznego! Dobre zdrowie i piękna figura!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Daktyle - 290   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Nerkowce - 561   kcal/100g
  • Suszone nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Suszone figi - 257   kcal/100g
  • Suszone wiśnie - 290   kcal/100g

Podobne przepisy