galaretki z soku porzeczkowego

Zachwyć swoje dzieci-przygotuj zdrową jagodową ucztę. Cukierki są grube, o bogatym smaku porzeczki, jedzenie ich jest przyjemnością. I smaczne i zdrowe, taki przysmak z pewnością przypadnie do gustu nawet małym wybrednym!
SashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 34 g
133 kcal
IG: 24 / 0 / 76

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

1. Umyj jagody porzeczki, pozwól, aby nadmiar płynu spłynął. Następnie trzeba je trochę gotować, dosłownie pięć minut, po czym przecieramy je przez drobne sito, usuwamy skórki i nasiona.
2. Wymieszaj z cukrem i podgrzej, gotuj na małym ogniu, mieszaj, aż cukier się rozpuści.
3. Żelatynę rozcieńczyć w zimnej wodzie, jak wskazano w instrukcji.
4. Gdy żelatyna pęcznieje, mieszamy ją z gorącym sokiem porzeczkowym i mieszamy, otrzymujemy gęsty i bardzo aromatyczny syrop jagodowy.
5. Wlać do silikonowych foremek i włożyć do lodówki, aż żelatyna stwardnieje.
6. Pozostaje zdobyć cukierki i posypać je cukrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Porzeczka - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy