galaretki z soku porzeczkowego
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj jagody porzeczki, pozwól, aby nadmiar płynu spłynął. Następnie trzeba je trochę gotować, dosłownie pięć minut, po czym przecieramy je przez drobne sito, usuwamy skórki i nasiona.
2. Wymieszaj z cukrem i podgrzej, gotuj na małym ogniu, mieszaj, aż cukier się rozpuści.
3. Żelatynę rozcieńczyć w zimnej wodzie, jak wskazano w instrukcji.
4. Gdy żelatyna pęcznieje, mieszamy ją z gorącym sokiem porzeczkowym i mieszamy, otrzymujemy gęsty i bardzo aromatyczny syrop jagodowy.
5. Wlać do silikonowych foremek i włożyć do lodówki, aż żelatyna stwardnieje.
6. Pozostaje zdobyć cukierki i posypać je cukrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Porzeczka - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g