galaretki z soku z owoców jagodowych

domowe galaretki to niesamowicie apetyczny deser! Cukierki przygotowane na bazie aromatycznego i smacznego soku z jagód natychmiast przyciągają uwagę swoim jasnym i pięknym wyglądem. Pachnące, słodkie, o naturalnym aromacie i smaku jagodowym. Spróbuj gotować, na pewno ci się spodoba!
OLICZKAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 52 g
210 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 10 min

1. Namocz żelatynę w zimnej wodzie i pozostaw na 15-20 minut, w tym czasie wlej sok do rondla. Możesz użyć soku z dowolnych świeżych jagód i owoców, na przykład bardzo smaczne cukierki uzyskuje się z soku z wiśni, malin, porzeczek. Różne owoce wyglądają bardzo pięknie.
2. Wkładamy patelnię z sokiem do ognia i wlewamy do niej cukier, gotujemy syrop, od czasu do czasu nie zapominamy mieszać. Gdy się zagotuje, gotuj przez kolejne 5-10 minut, usuń pianę i dodaj wodę z żelatyną. Następnie gotujemy na małym ogniu i filtrujemy przez sito. Jeśli są specjalne foremki, możesz je wlać, wlewam do kwadratowych silikonowych foremek do pieczenia. Gdy masa trochę ostygnie, włóż ją do lodówki. Po chwili wyjmujemy (czas krzepnięcia zależy od żelatyny i wielkości formy) i kroimy cukierki w kwadraty, a następnie przenosimy je na talerz z cukrem i układamy na talerzu. Czas na smakołyki!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy