skład / składniki
metoda gotowania
1. Namocz żelatynę w zimnej wodzie i pozostaw na 15-20 minut, w tym czasie wlej sok do rondla. Możesz użyć soku z dowolnych świeżych jagód i owoców, na przykład bardzo smaczne cukierki uzyskuje się z soku z wiśni, malin, porzeczek. Różne owoce wyglądają bardzo pięknie.
2. Wkładamy patelnię z sokiem do ognia i wlewamy do niej cukier, gotujemy syrop, od czasu do czasu nie zapominamy mieszać. Gdy się zagotuje, gotuj przez kolejne 5-10 minut, usuń pianę i dodaj wodę z żelatyną. Następnie gotujemy na małym ogniu i filtrujemy przez sito. Jeśli są specjalne foremki, możesz je wlać, wlewam do kwadratowych silikonowych foremek do pieczenia. Gdy masa trochę ostygnie, włóż ją do lodówki. Po chwili wyjmujemy (czas krzepnięcia zależy od żelatyny i wielkości formy) i kroimy cukierki w kwadraty, a następnie przenosimy je na talerz z cukrem i układamy na talerzu. Czas na smakołyki!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g