adjika z papryką i ostrą papryką, pomidorami i jabłkami

Przygotuj pikantny sos na zimę, uzupełnij go potrawami mięsnymi! Przepis na tę adżikę mam od dawna, nawet nie pamiętam, który z moich przyjaciół go wziąłem, ale nieważne. Najważniejsze jest to, że w końcu przygotowałem adżikę i jestem bardzo zadowolony z wyniku. Sos jest umiarkowanie ostry, ze świeżymi nutami jabłka, właśnie tego potrzebuję. Jeśli spłaszczysz pojemność wszystkich napełnionych słoików, otrzymasz 600 ml Adjiki. Trochę, ale dla mnie Wystarczy. Spróbuj, bardzo smaczne!
Lenochka5Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 47 % 8 g
węglowodany 47 % 8 g
111 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 1 h 30 min

1. Moje pomidory, na wierzchu skóry wykonujemy nacięcie w kształcie krzyża, zalewamy wrzącą wodą. Następnie przenosimy pomidory do pojemnika z zimną wodą i obieramy skórę.

2. Moje jabłka, obieramy skórę, wycinamy środek, kroimy w plasterki.

3. Paprykę oczyszczamy z nasion i przegród, myjemy, kroimy dowolnie.

4. Obierz również czosnek.

5. Zmiel przygotowane pomidory, jabłka, paprykę, czosnek, a także ostrą paprykę za pomocą blendera (ostrą paprykę można zmielić z nasionami dla dodatkowej ostrości).

6. Wlej olej słonecznikowy do grubościennej patelni, wlej kleik warzywny, Wyślij do ognia. Wlej cukier i sól, wymieszaj, gotuj na średnim ogniu przez pół godziny.

7. Gotową adżikę układamy w suchych, sterylnych słoikach, skręcamy blaszanymi pokrywkami, odwracamy do góry nogami, owijamy ciepłym kocem i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

przechowujemy Adjikę w piwnicy lub spiżarni.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy