skład / składniki
metoda gotowania
1. Moje pomidory, na wierzchu skóry wykonujemy nacięcie w kształcie krzyża, zalewamy wrzącą wodą. Następnie przenosimy pomidory do pojemnika z zimną wodą i obieramy skórę.
2. Moje jabłka, obieramy skórę, wycinamy środek, kroimy w plasterki.
3. Paprykę oczyszczamy z nasion i przegród, myjemy, kroimy dowolnie.
4. Obierz również czosnek.
5. Zmiel przygotowane pomidory, jabłka, paprykę, czosnek, a także ostrą paprykę za pomocą blendera (ostrą paprykę można zmielić z nasionami dla dodatkowej ostrości).
6. Wlej olej słonecznikowy do grubościennej patelni, wlej kleik warzywny, Wyślij do ognia. Wlej cukier i sól, wymieszaj, gotuj na średnim ogniu przez pół godziny.
7. Gotową adżikę układamy w suchych, sterylnych słoikach, skręcamy blaszanymi pokrywkami, odwracamy do góry nogami, owijamy ciepłym kocem i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
przechowujemy Adjikę w piwnicy lub spiżarni.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g