skład / składniki
metoda gotowania
1. Mój kurczak, włóż do rondla, zalej wodą, Wyślij do ognia. Gotuj bulion przez 2 godziny(miałem drób). Podczas gotowania usuń piankę z bulionu.
2. Obierz cebulę, włóż całość do bulionu (bez mielenia) wraz z liśćmi laurowymi i ziarnami pieprzu. Obieramy korzeń pietruszki, myjemy, dodajemy również do bulionu.
3. Odetnij głowę i ogon ryby, włóż do bulionu.
4. Po dwóch godzinach filtrujemy bulion (kurczak w uchu nie jest już potrzebny, można go użyć do innego dania, wyciągamy również cebulę, liście laurowe, korzeń pietruszki i pieprz).
5. Obierz ziemniaki i marchewkę, umyj. Pokrój ziemniaki w średniej wielkości kostki, marchewki w kółko.
6. Odcedzony bulion wracamy do ognia, wkładamy do niego przygotowane warzywa, solimy.
7. Patroszymy rybę, odcinamy płetwy, myjemy tuszę, kroimy na duże kawałki i wysyłamy je do ucha. Po dodaniu sterlady gotujemy ucho nie dłużej niż 15 minut, nie zapomnij usunąć pianki łyżką cedzakową.
8. 5 minut przed końcem gotowania wlej wódkę do bulionu.
podawaj na gorąco, dekorując świeżym koperkiem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sterlet świeży - 122 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g