skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej mleko i kefir do rondla, umieść na kuchence. Nie doprowadzając do wrzenia, wlej lekko ubite jajka solą do gorącej mieszanki mleka i kefiru cienkim strumieniem. Doprowadzić do wrzenia i gotować tę mieszaninę, mieszając, na małym ogniu przez kilka minut, aż serwatka się oddzieli.
2. Zdjąć z ognia, ostudzić 1-2 minuty i dodać drobno
posiekane warzywa i kr.paprykę, wycisnąć ząbek czosnku (lub
cokolwiek według własnego gustu)
3. Wlej masę do durszlaka wyłożonego gazą złożoną w 2 warstwach. Wyłóż masę serową łyżką.
4. Skręć gazę w węzeł, pozwól surowicy spłynąć. Potem gazę
odkręć, przykryj uformowaną kulkę sera krawędzią gazy, połóż spodek na wierzchu i połóż na spodku jakąś ucisk (na przykład słoik z wodą zamknięty pokrywką).
5. Wstaw do lodówki na kilka godzin. I tyle. Na przykład,
wieczorem zrobili i włożyli do lodówki, a rano można już jeść na śniadanie. Świetnie z brązowym chlebem i pomidorami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal / 100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g