ser pachnący

Łatwy w przygotowaniu, pyszny ser.
AsmaguliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 4 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 33 % 4 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h

1. Wlej mleko i kefir do rondla, umieść na kuchence. Nie doprowadzając do wrzenia, wlej lekko ubite jajka solą do gorącej mieszanki mleka i kefiru cienkim strumieniem. Doprowadzić do wrzenia i gotować tę mieszaninę, mieszając, na małym ogniu przez kilka minut, aż serwatka się oddzieli.
2. Zdjąć z ognia, ostudzić 1-2 minuty i dodać drobno
posiekane warzywa i kr.paprykę, wycisnąć ząbek czosnku (lub
cokolwiek według własnego gustu)
3. Wlej masę do durszlaka wyłożonego gazą złożoną w 2 warstwach. Wyłóż masę serową łyżką.
4. Skręć gazę w węzeł, pozwól surowicy spłynąć. Potem gazę
odkręć, przykryj uformowaną kulkę sera krawędzią gazy, połóż spodek na wierzchu i połóż na spodku jakąś ucisk (na przykład słoik z wodą zamknięty pokrywką).
5. Wstaw do lodówki na kilka godzin. I tyle. Na przykład,
wieczorem zrobili i włożyli do lodówki, a rano można już jeść na śniadanie. Świetnie z brązowym chlebem i pomidorami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal / 100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy