skład / składniki
metoda gotowania
1. Krewetki smażyć na oliwie z oliwek przez 5 minut, po czym dodać trochę (około 100 ml) gorącej wody i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
2. Wyjmij gotowe krewetki z patelni, pozwól im trochę ostygnąć, a następnie oczyść je ze skorup. Bulion, w którym duszono krewetki, przefiltruj przez sito.
3. W małym rondlu przygotuj sos: wlej odcedzony bulion, śmietanę, Wyślij do ognia. Gdy sos się rozgrzeje, włóż do niego obrane krewetki, dodaj pieprz, sól, czosnek w proszku i mąkę, wymieszaj, gotuj przez 2-3 minuty.
4. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, wrzucamy do durszlaka, aby płyn był płynny.
5. Makaron rozkładamy na porcje, polewamy kremowym sosem z krewetkami. Cebulę kroimy w cienkie krążki, dekorujemy nią naczynie, a także w razie potrzeby można uzupełnić świeżym koperkiem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g